lisätty Kassa

Miten virtalähteet eroavat toisistaan?

Maailmassa on vain muutamia valmistajia, jotka ovat omistautuneita audiolaitteiden virtalähteisiin. Näistä tunnetuimmat ovat Voodoo Lab ja Cioks, jotka valmistavat yli 90 prosenttia kaikista pedaalilaudoissa käytetyistä virtalähteistä. Nämä kaikki löytyvät Custom Boardsin valikoimasta.

Jos olet epävarma virtalähteen mitoituksen ja oikean kiinnittämisen suhteen, voit hyötyä Virtalähteen Suunnittelu -palvelustamme.

Voodoo Lab ja Cioks käyttävät muutamaa erilaista tapaa verkkovirran muuntamiseen pedaaleille sopivaksi jännitteeksi. Edullisimpien ja kalliimpien virtalähteiden sisällä on erilaisia muuntajia, joten virtalähteen sisällä käytetyt komponentit määrittelevät sen valmistuskustannukset ja samalla sen markkinahinnan. Osaavat suunnittelijat tekevät edullisimmistakin osista laadukkaita laitteita, ja niitä voidaan käyttää ammattimaisissa sovelluksissa.

Moderni hakkurivirtalähde

Moderni ja kovaa vauhtia yleistyvä tapa pedaalien virroittamiselle on hakkurimuuntaja (eng. switch-mode power supply tai switching power supply). Tämä vaihtoehto on painoltaan kevyt, ja sitä on nähty jo vuosia esimerkiksi matkapuhelinten latureissa. Sen suurin etu on kuitenkin, että hakkurivirtalähde ei reagoi ympäröiviin magneettikenttiin kuten perinteiset rengassydän- ja laminaattimuuntajat. 

Valmistajat ovat edistyneet viime vuosina huimasti häiriöäänten poistamisessa, ja arvostetut virtalähdevalmistajat ovat hiljattain julkaisseet ensimmäiset modernit hakkurivirtalähteensä. Niiden suorituskyky ja häiriöäänien filtteröinti ovat huippuluokkaa.

On helppo nähdä hakkurivirtalähteiden yleistyvän tulevaisuudessa, kunhan tekniikka ja tarvittavat komponentit menevät vielä hieman eteenpäin ja niiden valmistamiseen tarvittava tietotaito on kaikkien ulottuvilla.

Moderneja hakkurivirtalähteitä Custom Boardsin valikoimassa ovat: 

Rengassydänmuuntaja

Perinteiset virtalähteet on toteutettu ilman digitaalista tekniikkaa, ja niistä laadukkaimmat on toteutettu rengassydänmuuntajalla (eng. toroidial transformer). Rengassydänmuuntaja on perinteisesti koettu parhaaksi tavaksi antaa pedaaleille virtaa. Se tuottaa puhdasta ja vakaata virtaa ja sietää hyvin pieniä muutoksia seinästä tulevassa jännitteessä ja pedaalien alituiseen muuttuvassa virrankulutuksessa.

Rengassydänmuuntajan avulla pystytään luomaan riittävästi virtaa digitaalisia efektejä varten jopa pienen kotelon sisällä. Muuntajatyypin rakenne rajaa magneettikenttää tehokkaammin kuin muut analogiset muuntajatyypit, joten sen häiriösuojaus on erinomainen.

Rengassydänmuuntajalla toimivia virtalähteitä Custom Boardsin valikoimassa ovat:

Laminaattimuuntaja 

Toinen yleisesti käytössä oleva vaihtoehto on laminaattimuuntaja eli pakkamuuntaja tai piirikorttimuuntaja (eng. stack transformer). Nämä muuntajat ovat edullisia valmistaa, joten niitä käyttävät virtalähteet ovat yleensä halvempia kuin rengassydänmuuntajalla varustetut kollegansa.


Kääntöpuolena on laminaattimuuntajien heikompi häiriösuojaus, mikä voi tarkoittaa mahdollisia hurinoita signaalitiellä, jos pedaalilauta on ahdas tai sen kytkentä on monimutkainen. Toinen miinus on se, että laminaattimuuntajien virranantokyky on hieman heikompi, eli niistä ei saada revittyä tarpeeksi ampeereja virtasyöpöille digitaalisille pedaaleille.

Laminaattimuuntajat ovat kuitenkin teollisuudessa yleisesti käytettyjä komponentteja, ja niillä päästään miltei aina häiriöttömään lopputulokseen, kunhan muu järjestelmä on asiallisesti suunniteltu.

Laminaattimuuntajalla toimivia virtalähteitä Custom Boardsin valikoimassa ovat:

Akkukäyttöiset virtalähteet

Ajatus virtalähteestä, jota ei tarvitse kytkeä seinään, on mielenkiintoinen. Markkinoilla on näkynyt viime vuosina muutamia akkuvirtalähteitä. Ne toimivat pitkään analogisten pedaalien kanssa ja antavat täyteen ladattuna pienelle pedaalilaudalle virtaa tuntikausiksi.

Niiden ongelma on se, että digitaaliset pedaalit imevät ne nopeasti tyhjäksi. Suosittelemmekin käyttämään akkuvirtalähteitä vain analogisten tai alle 100 mA vievien pedaalien kanssa. Jos käytössä on siis vaikka viritin, overdrive, boosteri, modulaatioefektejä jne., eli peruspedaaleita, akkuvirtalähteestä riittää niille potkua päiväkausiksi. Akkukäyttöisiä virtalähteitä pitäisikin ajatella 9 Voltin patterien korvaajina. Jos käytät vain pattereilla toimivia pedaaleita ja tavoitteesi on lopettaa patterien jatkuva ostaminen, akkukäyttöinen virtalähde sopii tarpeisiisi loistavasti.

Pienet kelamuuntaja-virtalähteet

Perinteisin pedaaleille tarkoitettu virtalähde tai kansankielellä ”muuntaja” on Bossin, Ibanezin tai Electro Harmonixin tarjoama 9 voltin virtalähde. Käytännössä nämä kaikki toimivat samalla periaatteella ja saattavat jopa olla täysin samoja virtalähteitä, jotka on vain teetetty eri alihankkijoilla vuosien saatossa.

Tämä pieni mollukka toimii audiokäytössä riittävän hyvin, jos käytössä on vain yksi analoginen pedaali. Tällaisen virtalähteen virranantokyky on yleensä 200 mA, joten sen kyky tuottaa virtaa on rajallinen. Nykyään
niin monen efektin virrantarve ylittää tällaisen kelamuuntajan kapasiteetin, että ne ovat vähitellen poistumassa käytöstä. Koska tällainen virtalähde aiheuttaa helposti sekaannusta soittajien mielissä, se ei kuulu valikoimaamme. 

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Katso palvelumme

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana