lisätty Kassa

Ilmaiset toimitukset Custom Boards Premium-jäsenille

Custom Boardsin sisältösivut

Kaikella on aikansa, ja nyt on Backstage-blogin aika väistyä muutoksen tieltä. Tilalle tulee uusi Custom Boardsin sisältösivusto. 

  • Galleria - pedaalilautagalleriastamme näet satojen kotimaisten soittajien laitevalintoja ja kuulet heidän musiikkiaan.
  • Oppaat - vinkkejä pedaalilaudan kasaamiseen ja sen käyttämiseen keikalla.
  • Artikkelit - kirjoituksia eri artisteista ja laitteista.
  • Videot - Custom Boardsin videogalleria.
  • Historia - Miten Custom Boards sai alkunsa.

Ennen kuin jatkat uusille sivuillemme, haluaisin kertoa blogini taustoista, tarkoituksesta, havaitsemistani muutoksista internet-maailmassa ja siitä, miltä tulevaisuus tekstieni suhteen näyttää.

VUONNA 2011 olin erittäin turhautunut musiikkimedian tilaan ja etenkin lehtijuttuihin, joissa esiteltiin laitteita, muttei sanottu niistä omaa mielipidettä. Bändien haastattelut ja levyarvostelut polkivat samoja keskinkertaisuuden latuja. Musiikkijournalismi oli kuin irvikuva itsestään. 

Tuntui, ettei mistään ollut saatavissa tietoa kitarateknikon työstä, laitteiden käytöstä keikkatilanteessa, niiden huoltamisesta tien päällä, ja niin edelleen. 

Olin lukenut kaiken saatavilla olevan kirjallisuuden, etsinyt tiedonjyväsiä sieltä täältä ja yhdistänyt niitä listoiksi ja teksteiksi omiin tarkoituksiini. Lähettelin näitä kirjoituksia eri ihmisille aina, kun joku halusi ratkaisua ongelmaansa, kunnes tajusin, että tällaiselle sisällölle on muusikoiden keskuudessa todellinen tarve.

SYKSYLLÄ 2012 perustin oman blogin, johon aloin kirjoittaa keikkailusta muusikon ja teknikon näkökulmasta. Kerroin rohkeasti mielipiteitäni ja jaoin niin paljon tietoa kuin suinkin kehtasin. Tajusin nopeasti, että kirjoittamalla ja asioiden taustoja kaivamalla opin itsekin paljon uutta. Keskityin yhteen aiheeseen kerrallaan ja julkaisin uuden tekstin joka kuukausi, kunnes vuonna 2013 tein päätöksen: kirjoittaisin kahden vuoden ajan joka keskiviikko uuden artikkelin Backstage-blogiini! Vaikka se ottikin koville, pidin lupaukseni, ja viimeinen blogikirjoitukseni julkaistiin kahden vuoden päätteeksi juhannuksena 2015.

Jälkikäteen ajateltuna koko idea oli pähkähullu ja kuluttava kuin mikä. Taakka seuraavan viikon julkaisusta painoi koko ajan niskassa, sillä en ollut enkä vieläkään ole ammattikirjoittaja. Jokainen juttu piti raapia tyhjästä ja saada liveksi seuraavana keskiviikkoaamuna. 

Vaikka tämä ihmiskoe jätti minuun jälkensä, on pakko sanoa, että ajoitukseni oli mainio. Iskin oikeaan saumaan, sillä vuosina 2013–2015 juttujani luettiin paljon, koska ani harva kirjoitti internetiin samoista aiheista, jos kukaan. Moni muusikko ja aloitteleva teknikko tuntui hyötyvän teksteistäni, mikä rohkaisi minua kirjoittamaan lisää.

SAATUANI PARIVUOTISSAVOTTANI päätökseen pidin kesäloman ja pyrin vaistoamaan, minkälaista sisältöä internet voisi vielä kaivata. Kirjoittelin eri pituisia ja eri tasoisia juttuja säännöllisen epäsäännöllisesti ja julkaisin videoita, kunnes jouduin toteamaan, että sitä internetiä, johon aloin kirjoittaa, ei ollut enää olemassa.

Maksulliset mediat olivat jo muutaman vuoden ajan testanneet otsikoitaan A/B-tyyliin, sillä ne olivat huomanneet, että kielteiset asiat keräävät klikkauksia, myönteiset eivät. Tuntui siltä, että tämä tyylivalinta valui vähitellen myös osaksi sosiaalista mediaa, sillä vuonna 2015 ihmisten internet-käyttäytyminen muuttui peruuttamattomasti.

Moni kirjoitti omilla nimillään asioista, joista ennen oli puhuttu vain nimimerkin takaa. Useat ottivat kriittisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin tietämättä niistä mitään. Kesän myötä some muuttui positiivisemmaksi, kun kesä ja aurinko nostivat hetkeksi keskustelun tasoa. Syksyn tullen viima iski taas, ja somekirjoittelun negatiivisuus lisääntyi. Tämä ilmiö paheni vuosi vuodelta, kunnes viime syksynä nettiin ja etenkin Facebookiin pesiytynyt nihkeä ilmapiiri nousi aivan uudelle tasolle. Tuntui siltä, ettei kesän 2017 lämpö ollut tehnyt tehtäväänsä, vaan negatiivisuus somessa oli tullut jäädäkseen. Kun syksy koitti, kommenttimylly lähti käyntiin täysin uudella teholla, ja sitä oli tuskaisaa seurata vierestä.

YRITIN SILTI koko ajan kirjoittaa asioista positiivisessa sävyssä. Jotkut juttuni saivat osakseen rajuakin kommentointia, mutta mitäpä siitä. Nahkani on vuosien saatossa parkkiintunut, kuten kaikilla, jotka kirjoittavat hengentuotoksiaan nettiin. Ennen kaikkea tämä täysin uudenlaisen sävyn saanut palaute sai minut kuitenkin ajattelemaan internetin ja etenkin Facebookin tilaa.

Sisällöntuotanto internetiin on kasvanut eksponentiaalisesti siitä, kun itse aloitin. Muistan olleeni innoissani ensimmäisten blogieni tykkäysmääristä – 20 tykkäystä, 28 tykkäystä! Suuria määriä vuonna 2013. FB:n algoritmi oli minulle pitkään suotuisa. Kirjoitukseni keräsivät muutaman sata laikkia, ja parhaimmillaan yli kymmeniä tuhansia klikkauksia. 

Vuosien saatossa oma innostukseni kuitenkin laantui. Siitä kertoo paljonpuhuvasti esimerkiksi se, että YouTubessa olisi ollut nähtävissä videoita suosikkiartistieni laitteista, mutten enää jaksanut tai ehtinyt katsoa niitä. Vielä vuonna 2011 katsoin jokaisen rigiesittelyn, mutta nyt en enää vaivautunut, sillä internet oli räjähtämässä liitoksistaan sisällön paljouden takia. Tällä hetkellä en tiedä, mahtuuko sinne enää mitään tai onko minulla ylipäätänsä mitään aiheita, joista kokisin tarvetta kirjoittaa.

VARSINAINEN SYY blogini lopettamiseen on kuitenkin viime elokuussa perustamani Custom Boards Finland Oy. Haluan keskittyä tekemään sisältöä Boardsin sivuille, ja nimenomaan sellaista sisältöä, joka auttaa muusikoita ratkomaan ongelmia heidän laitteistonsa kanssa. Tämä oli Backstagenkin alkuperäinen idea, mutta jutut rönsyilivät vuosien saatossa aika reippaastikin Fuengirola-raportteihin ynnä muihin. Viime kuukausinaan Backstage jäi irralliseksi sivustoksi enkä saanut linkitettyä sitä osaksi uutta agendaani haluamallani tavalla.

Mielestäni Backstagella on kosolti relevanttia sisältöä, joka suorastaan huutaa päivitystä. Kaikki kirjoittamani materiaali on tallessa, ja artikkeleita julkaistaan päivitettyinä versioina Custom Boardsin sivuille.

Tällä hetkellä sivujemme varsinainen aarreaitta on oppaista koostuva osio, johon kaikki Backstagen teknistä asiaa sisältäneet jutut vähitellen sulautetaan. Teen parhaani jäsennelläkseni sisällön mahdollisimman helposti selailtavaan muotoon ja toivon, että pystyn vielä tulevaisuudessakin auttamaan muusikoita heidän urallaan, oli sitten kyse heidän laitteistaan tai adaptoitumisesta keikkailuun.

Juttujen päivittämisessä kestää hetki, ja jotkut Backstagen tekstit voivat olla siinä määrin aikansa tuotoksia, että niitä ei enää sivuilla nähdä. Lisäksi julkaisen tästä lähin kaiken sekä suomeksi että englanniksi, joten artikkelien kääntämisessä menee hetki. Ehkä kirjoitan myös uusia juttuja, mutta katsotaan nyt, miten maailma tulevina vuosina makaa. Koitan pysyä hereillä ja katsoa, mistä näkökulmasta muut eivät kirjoita.

HALUAN KIITTÄÄ kaikkia teitä blogia lukeneita. On lienee reilua sanoa, että vain hieman vajaa 2 000 000 klikkausta kertoo, että tällaiselle sisällölle on ollut tilausta. Haluan kiittää myös kaikkia minulle kommentteja lähettäneitä – myös, vaikka kyse olisi ollut negatiivisista kommenteista. Dialogi pitää elämän käynnissä ja oppimiskäyrän yllä.

23.4.2018 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boardsin omistaja ja pitkän linjan kitarateknikko, joka on keikkaillut vuosien saatossa mm. HIMin, Amorphiksen, Michael Monroen, Ismo Alangon ja The Rasmuksen kanssa. Nykyään hän suunnittelee pedaalilautoja ja pyörittää omaa putiikkiansa Helsingissä.

Custom Boardsin sisältösivut:

  • Galleria - pedaalilautagalleriastamme näet satojen kotimaisten soittajien laitevalintoja ja kuulet heidän musiikkiaan.
  • Oppaat - vinkkejä pedaalilaudan kasaamiseen ja sen käyttämiseen keikalla.
  • Artikkelit - kirjoituksia eri artisteista ja laitteista.
  • Videot - Custom Boardsin videogalleria.
  • Historia - Miten Custom Boards sai alkunsa.
Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana