lisätty Kassa

Juota omat johtosi – Neutrikin liittimet

Aloita mittaamalla ja leikkaamalla itsellesi haluamasi pituinen kitarajohto. Suositeltu juotinaseman lämpötila on 350 astetta. Jos olet vielä epävarma kolvaustaidoistasi, voi lämpötila olla 300 astetta, ja vastaavasti kokeneemmat kolvaajat voivat käyttää kuumempaa kolvia.

Huolehdi ilman vaihtumisesta työtilassasi, sillä tinassa olevan lyijyn hengittäminen käy terveyden päälle. Hyvä keino on käyttää pöytätuuletinta, joka puhaltaa hieman sivuun ja sekoittaa ilmaa niin, ettei puhallus osu suoraan juottamiisi pintoihin.

Juottamisen perusoppi on se, että liittimiä ja johtoa ei juoteta yhteen vaan niiden esitinatut pinnat yhdistetään toisiinsa. Tämän ymmärtäminen on tärkeää johtoja kolvatessa. Optimitilanteessa kolvin kärki ei osu tinaan, vaan se lämmittää komponentin niin kuumaksi, että tina sulaa siihen. Tämä on käytännössä vaikeaa, sillä kuumentunut kupari sulattaa helposti johtojen muovieristeet.

Toinen tärkeä asia on pitää juuri juotetut pinnat täysin paikoillaan, kunnes tina on täysin jäähtynyt. Kuumiin pintoihin ei saa puhaltaa jouduttakseen jäähtymistä. Pintoja ei kannata myöskään kuumentaa liian pitkään, vaan jos juotos ei ota onnistuakseen, pidä pieni tauko ja anna pintojen jäähtyä ennen uutta yritystä. Liika kuumeneminen voi sulattaa johdon eristeitä ja aiheuttaa oikosulkuja ja mahdollisesti muita ongelmia jatkossa.

Muista, että kolvin kärki on kuuma pitkään vielä juottoaseman sammutettuasi, joten ole huolellinen sen kanssa.

Käytämme kitarajohdossa aina Neutrikin liittimiä. Kulmaliittimet istuvat permmin pedaalilaudan päähän kun taas soittimen päässä Gibsonin kitaroihin sopivat hyvin kulmaliittimet ja Fendereihin puolestaan suorat liittimet.

 • Pujota Neutrikin plugin pussista löytyvä musta muovitulppa piuhaan.
 • Valmistele kuorintaleikkureilla tai vahvemmilla kuorintapihdeillä johtojen päät. Työkalun valinta riippuu omista tottumuksistasi ja mistä materiaalista työn alla olevat johdot on tehty.

 • Neutrikin suorissa plugeissa johtoa tulee kuoria noin sentti. Kulmaliittimeen tulevassa johdossa kuoritaan johtoa noin 2–3 sentin matkalta.
 • Kääri signaalijohtoa ympäröivä kuparipunos yhteen ja kierrä se palmikolle.
 • Poista punoksen alta paljastuva musta hiilikuituinen kapasitanssisuoja johdon eristeen ympäriltä. Se lähtee joko kynnellä tai varovasti veitsellä tai kuorintapihdeillä leikaten.
 • Esitinaa aluksi kaikkien kuorittujen johtojen kuparipäät nopeasti ja päättäväisesti. Juottimen kärjen tulisi vain käväistä johdon pinnalla. Kuumennuksen pitäisi toimia seuraavasti: kuumenna johdon kuparia ensin kaksi sekuntia ja lisää tina, jonka pitäisi sulaa välittömästi kiinni johtimiin, minkä jälkeen ota kolvi pois ja anna juotoksen jäähtyä liikuttamatta johtoa.
 • Aseta plugit johonkin vanhaan pedaaliin tai DI-boksiin, jossa ne pysyvät paikoillaan eivätkä liiku operaation aikana. Jos juotat useamman liittimen kerralla, hyvä lisäapu voisi olla käytöstä poistunut yhden räkkiunitin kokoinen patch bay tai muu laite, jossa on paljon naarasliittimiä urosplugeja varten.
 • Tämän vaiheen jälkeen on hyvä tehdä lopullisen juotoksen mallisovitus kuivaharjoitteluna. Taita piuhan tinatut päät siten kuin ne ovat menossa oikeisiin juotoskorvakkeisiin. Suunnittele missä järjestyksessä aiot juottaa liitokset. 

 • Leikkaa maajohtimen päästä sen verran poikki että sen on fyysisesti mahdotonta saada kontaktia kuumaan johtimeen ja aiheuttaa oikosulkua. 

 • Jos olet kuorinut ja kolvannut kuuman johtimen liian pitkäksi, nyt on myös oikea hetki katkaista se sopivan mittaiseksi ja varmistaa että se menee juotoskorvakkeeseensa sujuvasti.
 • Esitinaa liittimet. Jos mahdollista, kuumenna liitintä siltä puolelta, johon et syötä tinaa. Tässäkin on hyvä ensin kuumentaa liitintä noin kolme sekuntia ennen tinan syöttöä. Tinan pitäisi sulaa kiinni heti, kun se osuu liittimeen.
 • Yhdistä johto ja liitin liittämällä niiden esitinatut pinnat toisiinsa. Älä kiinnitä liittimien kuoria, vaan tee kaikki työvaiheet yksi kerrallaan ja kolvaa kaikki johdot ennen kuin alat tekemään muuta.
 • Yleensä hyvä tapa on ensin juottaa kuuma johdin kiinni keskelle, odottaa että se jäähtyy ja sitten ohjata johdon avulla maajohdin omalle paikalleen ja kolvata se kiinni. Mikäli olet tehnyt kuivaharjoittelun etukäteen, pitäisi sen osua juuri oikealle kohdalle kun taitat johtoa alaspäin. Näin sinun ei tarvitse työntää sormiasi juotospaikan lähelle etkä polta näppejäsi.

Tee seuraavaksi samat vaiheet johtoviuhkan ja signaalijohdon toisiin päihin. Tässä on vastaava prosessi kulmaliittimen juottamiseen.


 • Kytke juotosasema pois päältä ja laita juotin telineeseensä.
 • Kiristä paikoilleen johtoihin aiemmin pujotettu muovi, joka viimeistelee Neutrik-liittimen vedonpoiston. Se ruuvataan paikoilleen harmaalla Neutrik-työkalulla, joka on välttämätön, jos teet enemmän johtoja. Muuten suosittelemme käyttämään ohuita hansikkaita, joilla saat tarpeeksi vääntöä Neutrikin liittimeen.


*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Katso palvelumme

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana