lisätty Kassa

Välijohtojen kiinnitys pedaalilautaan

Reititämme johdot Custom Boardsilla mahdollisimman suoraviivaisesti niin, ettei niihin muodostu liian jyrkkiä kulmia. Johtojen reitityksen tulisi aina olla lineaarinen ja johdon mutkien kauniin pyöreitä.

Inspiraation lähteenä pedaalilautojemme johtojen sommittelulle ovat käsin tehdyt point-to-point-vahvistimet, joiden johdotus on huolellista ja vedonpoisto tarkkaan mietittyä.Pedaalilauta ei eroa lopulta niin paljoa vahvistimesta, että sen pitäisi olla yhtään huonommin johdotettu. Yhtymäkohtia ovat esimerkiksi seuraavat seikat:

 1. Virtalähde on kuin vahvistimen muuntaja. Se pitää asettaa mahdollisimman kauaksi pedaalilaudassa kulkevasta signaalista.
 2. Jos signaali olisi linjatasoista, se ei olisi niin altis häiriöille, mutta kitarasta tullessaan se on vielä instrumenttitasoista.
 3. Efektejä voidaan verrata vahvistimen etuasteputkiin. Etenkin boosteripedaalit vahvistavat signaalia ja voivat nostaa sen linjatasoiseksi, jolloin se ei ole niin altis häiriöäänille. Jos signaalia vahvistetaan pedaalilaudassa paljon, se ei ole ketjun loppupäässä enää niin haavoittuva.

Jatkaaksemme pedaalilaudan ja kitaravahvistimen analogiaa voit miettiä, kuinka pitkään vahvistimen signaali säilyisi katkeamattomana, jos sen liitännät olisivat plugi–jakki-yhdistelmiä, jotka on kehitetty alunperin puhelinkeskuksien nopeaa yhdistämistä varten.

Tätä ajattelutapaa voi jalostaa siihen pisteeseen asti, että kaikkien pedaalilaudassa olevien liitäntöjen pitäisi olla ”kiinteitä” eli niiden ei tulisi irrota, vaikka lauta heitettäisiin seinään. Yleisin syy pedaalilaudan vikatilanteisiin onkin irronnut johto.

Teoriassa efektit voisi kytkeä toisiinsa ilman plugiliittimiä niin, että välijohdot juotettaisiin suoraan kiinni efektien jakkeihin.Ääritilanteessa jopa jakit voitaisiin ottaa pois ja tehdä pedaalien väliset liitokset suoraan niiden komponetteihin. Jos tämä tehtäisiin huolellisesti ja voitaisiin olla varmoja siitä, ettei yksikään efekti koskaan hajoa, tämä ei olisi hassumpi vaihtoehto.

Kokemuksesta kuitenkin tiedämme, että moni muusikko haluaa jossain vaiheessa vaihtaa pedaaleita, joten emme suosittele efektien pysyvää yhdistämistä toisiinsa.

Tästä periaatteesta voidaan kuitenkin ottaa inspiraatiota. Tähtäämme johdotuksellamme ja sen varmistamisella vastaavaan lopputulokseen, jossa liittimet eivät vahingossa irtoa missään olosuhteissa. Oikein tehtynä välijohdotus hivelee silmää ja on äärimmäisen varmatoiminen.

Custom Boardsin Safety Clipsit

Klipseillämme varmistat, että johdot pysyvät kiinni liittimissään. Klipseillä varmistat myös, että pedaalilaudan johtojen reititys pysyy vakaana ja että signaalijohdot eivät ajaudu lähelle virtalähdettä tai wah-pedaalin alle. Klipseillä ehkäiset kiusalliset vikatilanteet ja teet systeemistäsi varmempitoimisen.

 Käytämme johtojen kiinnityksessä pedaalilautaan kolmenlaisia itseliimautuvia kiinnikkeitä.

Custom Boards 26 mm Safety Clipsit soveltuvat useamman johdon reitittämiseen pedaalilaudan alle. Isompi klipsi istuu hienosti Pedaltrainin kehikkoon, kun kiinnikkeen takana olevan muoviosan leikkaa irti esimerkiksi voimakkailla sivuleikkureilla tai Fiskarsin saksilla.

Jos tätä hienosäätöä ei tehdä, Safety Clipsin tarrapohja tulee rumasti pedaalilaudan kehikon reunan yli ja se on alttiimpi irtoamaan.

Custom Boards 19 mm Safety Clipsit soveltuvat parhaiten yksittäisten väli- tai virtajohtojen kiinnittämiseen.

The Custom Boards Safety Anchor on kätevä pedaalien virtajohtojen niputtamisessa. Tavallisen Safety Clipsin kanssa tulee helposti joko liian ahdasta tai turhan väljää.

Virtajohdot ovat poikkeuksetta pysyvämpiä installaatioita, ja johtoa virtalähteen läheisyydessä kulkee yleensä paljon, eikä niitä tarvitse irrotella kuten signaalijohtoja. 

Safety Ankkurit soveltuvat myös pedaalilaudan johdotusten risteyskohtiin, joissa johtoa on paljon. Tarvetta Safety Ankkureille ilmenee usein etenkin pedaalilaudoissa, joihin on asetettu loopperi.

Kuinka paljon tarvitsen kiinnikkeitä?

 • Pieneen lautaan riittää yksi pussillinen Safety Clipsejä ja Safety Ankkureita
 • Hieman isompaan lautaan kannattaa varata toinen Safety Clips -pussi. 
 • Kookkaimpiin lautoihin voi kulua kolme Safety Clips -pussia ja kaksi Safety Ankkuri -pussia.Safety Ankkurilla ja nippusiteillä kiinnittäminen on aina klipsejä lopullisempaa, emmekä suosittele sitä välijohdoille, vaikka tätä tapaa käytetäänkin maailmalla paljon. Pedaalin rikkoutuessa johto pitää saada nopeasti pois liittimestä ja reitittää uudestaan. Safety Clipsit suovat tämän mahdollisuuden, kun taas Safety Ankkurit soveltuvat paremmin massakiinnitykseen.

Pedaalilaudan pinnan materiaali

Kaikki yllä mainitut klipsit tarttuvat vain kiiltävään, puhtaaseen pintaan. Johtojen varmistaminen klipsien avulla on pääsyy siihen, miksi emme suosi Custom Boardsilla Velcro-päällysteisiä pedaalilautoja.

Voit toki leikata palasen Velcroa kiinnikkeiden alle, mutta Velcro-kiinnitys ei tee klipseistä tarpeeksi pitäviä, jolloin niistä ei saada kaikkea hyötyä irti. Jos klipsi on äärimmäisen kovassa rasituksessa sellaisessa pedaalilaudan kohdassa, jossa kulkee paljon raskaita johtoja, voit kiinnittää sen pikaliimalla. Tämä voi olla paikallaan etenkin kiinnitettäessä johtoviuhkaa pedaalilautaan.

Johtojen sommittelu laudan alle

Pedaalilaudan johdotus on koko projektin haastavin, mielenkiintoisin ja palkitsevin vaihe. Johdot reititetään niin, että lopputulos on varmatoiminen ja tyylikkään näköinen.

Otamme tässä vaiheessa huomioon testausvaiheessa havaitsemamme mahdolliset potentiaalisesti häiriöalttiit kohdat pedaalilaudan kokoonpanossa ja vältämme asettamasta johtoja noihin kohtiin.Olemme huomioineet jo välijohtojen kiinnitysvaiheessa niiden fyysisen vetosuunnan ja kiinnitämme tähän vielä erityistä huomiota, ennen kuin varmistamme ne klipseillä kiinni lautaan.

Johtojen kiinnitys ja reitittäminen lautaan on äärimmäisen pedanttia mutta myös terapeuttista puuhaa. Siinä näkee heti kättensä työn jäljen, ja silmä lepää valmiissa lopputuloksessa. Jokainen onnistunut johdotus on kuin taideteos: tulos on persoonallinen ja tekijänsä näköinen.Koeta saavuttaa tässä vaiheessa flow-tila, pistä rauhallista musiikkia taustalle ja nauti johtojen sijoittelusta. Tämä vaihe on pohjimmiltaan henkimaailman hommaa, jossa haetaan pedaalilaudalle ultimaalisinta feng shuita.

 • Laita pöydälle vaahtomuovipala tai muu tasainen pehmike niin, että se tukee pedaaleita, kun käännät pedaalilaudan katolleen.
 • Käännä pedaalilauta ympäri ja poista maalarinteipit välijohdoista.

Jos sinusta tuntuu, että haluaisit jatkossakin tietää täsmälleen, mikä johto menee mihinkin, voit värimerkitä ne sähköasentajien käyttämillä värikoodeilla ennen teippien repimistä. Teimme itsekin joskus näitä merkintöjä, mutta välijohtojen laadun parantuessa emme ole nähneet niiden merkitsemiselle enää tarvetta. Tärkeämpää on tietää, missä järjestyksessä efektit ovat ja mistä virtalähteen lähdöstä ne saavat virtansa.

Square Plug on keksinyt mielenkiintoisen idean johtojen merkitsemistä varten. He tarjoavat liittimiinsä kokoelman erivärisiä ruuveja joilla välijohtoja voidaan merkitä helposti ja tyylikkäästi.

 • Hahmottele aluksi johtojen reititystä ja klipsien paikkoja vapaasti. Merkkaa tarvittaessa Stagetrixin Settings Saver -tussilla potentiaalisia klipsien paikkoja, jos koet, että siitä voisi olla sinulle apua. Näin voit suunnitella reititystä rauhassa ilman tunnetta siitä, että sinun pitää tehdä vielä lopullisia päätöksiä klipsien suhteen.

 • Keskity ensiksi johtojen ”suuriin linjauksiin”, yksityiskohtien aika koittaa vasta sen jälkeen.
 • Muista johtoja reitittäessä jättää liittimille riittävästi löysää, jotta ne eivät rasita liitosta ja jotta ne ovat tarvittaessa irrotettavissa helposti. Yleensä pieni, pari senttiä käsittävä kaarre liittimen juuressa riittää.
 • Kun piuhojen reititys on pääpiirteissään selvillä, on aika kiinnittää ne lopullisesti paikoilleen.

Klipsien kiinnittämisestä

Yleensä viimeistely aloitetaan laudan ruuhkaisimmasta osiosta, josta johdotusta aletaan työstämään ulospäin. Lisää klipsejä sinne, missä niitä tunnutaan tarvitsevan. Yleensä luonteva järjestys on tässäkin seurata ensin suurempia linjoja ja siirtyä sitten yksittäisiin johtoihin.Jos käytät virranjakojohtoja virtalähteessä, varmista liitos sähköteipillä. Optimitilanteessa molemmat liittimet ovat suoria ja kulmaliitin tulee vain kiinni pedaaliin. Viimeistele liitos lautaan käyttämällä kahta vierekkäin aseteltavaa 26 mm Safety Clipsiä.Niputa ylimääräiset virtajohdot tarpeen mukaan pariin tiiviiseen nippuun virtalähteen viereen ja kiinnitä ne kahdella Safety Ankkurin ja nippusiteen yhdistelmällä. Älä kiristä nippusiteitä kuitenkaan niin kireälle, että ne vaurioittavat johtojen pintaa. Varmista vielä, että efektien virta- ja signaaliliittimille on jäänyt riittävästi löysää.

 • Kiristä nippusiteet ja leikkaa niiden päät irti tyvestä, kun välijohdot ovat lopullisesti paikoillaan.
 • Huomioi erityisesti pedaalien vieressä olevien virtaliittimien kiinnitys. Klipsi kannattaa asettaa niiden juureen, niin ettei virtaliitin pääse irtoamaan missään vaiheessa.
 • Irrota lopuksi virtalähteen maalarinteipit ja kiinnitä se pedaalilaudan reunaan muistuttamaan virtaliitäntöjen järjestyksestä.
 • Kiinnitä aiemmin valmistelemasi Dymo-tarrat virtalähteeseen. Irrota lopuksi turhaksi jäänyt maalarinteipin palanen laudasta.


*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, autamme sinua mielellämme.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana