lisätty Kassa

Mikä on pedaalilautasi käyttötarkoitus?

Pedaalilauta on muusikon äänijärjestelmän kivijalka, jonka ympärille kasataan räkkiefektit, lisälaitteet ja vahvistimet. Muusikoiden tarpeet ovat yksilöllisiä, mutta pedaalilaudan suunnitteluun on aina syy, kuten:

  • Pohdi, lähtevätkö omat motiivisi pedaalilaudan rakentamiseen ongelmasta vai tarpeesta.
  • Soundisi voi olla loistava, mutta sinulla ei kenties ole lainkaan pedaalilautaa.
  • Sinulla voi olla pedaalilauta, mutta sen kasaamisesta on kulunut jo tovi ja siinä on mahdollisesti ollut ongelmia tai se on jäänyt liian pieneksi.

Tarvitsenko pedaalilautaa, jos minulla on vain muutama efekti?

Saatat miettiä, tarvitsetko pedaalilautaa, jos käytät vain muutamaa pedaalia. Kuitenkin muutamankin pedaalin irtonaisena roudaaminen, johtojen kytkeminen ja virtoihin saaminen on kiireessä hidasta, kun taas tukevasti pedaalilautaan ankkuroidut pedaalit ja virtalähde ovat yhdessä kompakti, käytännöllinen, ja nopeasti pystytettävä paketti. Pitävä kiinnitys kasvattaa myös pedaalien, virtalähteiden ja johdotuksen elinikää, oli laudan koko sitten mikä tahansa.

Pieni lauta vai iso lauta?

Suurin yksittäinen dilemma pedaalilaudan kasaamisessa on se, että pieneen tilaan halutaan saada mahdollisimman paljon suorituskykyä. Muusikko voi haluta mahdollisimman kevyen laudan, mutta ei raaski luopua osasta efektejään. Etenkin, jos muusikko tekee keikkoja lentokoneella, laudan koko muodostuu usein ongelmaksi. Keikkapaikalla pitäisi näyttää ammattilaiselta ja taata kamojen toimivuus, mutta mukaan pitäisi ottaa paljon muutakin, kuten soittimia.

Tästä muusikon sisäisestä ristiriidasta johtuen pedaalilauta halutaan nähdä pienempänä kuin siitä nykyisillä efekteillä olisi tosiasiassa tulossa. Pedaalilauta ängetään helposti turhan täyteen laittamalla efektejä liian tiuhaan toisiinsa kiinni haluamatta ymmärtää, että plugit välijohtoineen ja kaikki virtaliittimet vievät tilaa.


Efektien määrästä joudutaan tinkimään valitettavan usein. Nyrkkisääntö on, että todellinen tilansäästö tehdään jättämällä suurempia kokonaisuuksia pois eikä tinkimällä milleistä siellä täällä. Tämä pätee samalla lailla pitkien biisien sovittamiseen tai vaikkapa tekstinkin editoimiseen. On järkevämpää ottaa yksi kokonainen osa pois, jolloin kokonaisuudesta voi vielä muodostua eheä.

Toisaalta kannattaa myös miettiä, mitä efektejä musiikissaan oikeasti tarvitsee ja jättää "yhden soundin ihmeet" treenikämpälle. Rationaalisuus on valttia kokonaisuuksien suunnittelussa, joten pyri pitämään fokus aidosti tarpeessasi ja muistuta itseäsi lautasi käyttötarkoituksesta läpi prosessin.

Onko lentämisen suhteen painorajoituksia?

Mieti, onko pedaalilauta tarkoitus pistää lentokoneen ruumaan vai ei. Aiotko mahdollisesti matkustaa käsimatkatavaroilla vai kenties sujauttaa pedaalilautasi oman matkalaukkusi sisään?

Jos haluat matkustaa pedaalilautasi kanssa, sen paino tulisi kovassa laukussa jäädä alle 20:n tai 22 kilon lentoyhtiöstä riippuen. Se voi painaa ylikin, mutta siitä joudutaan maksamaan pieni lisämaksu. Maksimissaan sisäänkirjattava matkatavara voi painaa 32 kiloa, jos sitä aiotaan ylipäänsä ottaa lentokeikoille mukaan. Jos tarkoitus on keikkailla vain kotimaassa, painolla ei ole juurikaan väliä. Voit myös tehdä pedaalilautasi kotistudioon tai vaikkapa TV-ohjelman nauhoituksia varten, jolloin vain taivas on rajana.

Pehmeä pussi vai kova laukku?

Pohdi tarkkaan pedaalilaudan suunnitteluvaiheessa sen käyttötarkoitusta eli sitä, miten liikut treeneihin ja keikoille ja sitä, onko sinulle tärkeämpää pedaalilaudan kantolaukun kestävyys vai keveys.


Kuljetustarve jakaa pedaalilaudat pehmeisiin pusseihin ja koviin laukkuihin. Tämä on tärkein ja ensimmäinen päätös, kun valitset itsellesi pedaalilautaa. Vasta sen jälkeen kannattaa alkaa katsella malleja valitsemasi laukun rajoissa. Huomioi, että monet kovat casetkin painavat jo melkoisesti, vaikka ne yritetäänkin tehdä mahdollisimman kevyiksi ja silti kestäviksi. Yhtä lailla huomioitavaa on, että vaikka toisen valmistajan pedaalilauta voi painaa tyhjänä hieman enemmän kuin toisen, täyteen ladattuna ero on enää marginaalinen. Suurin osa pedaalilaudan lopullisesta painosta tulee siis sen sisällöstä eli efekteistä, johdoista ja virtalähteestä.

 

Yksi iso lauta vai kaksi pientä lautaa?

Joskus yhden suuren laudan sijaan voi olla järkevää kasata kaksi pienempää erillistä lautaa. Usein jaottelu menee siten, että niin kutsuttuun “päälautaan” valitaan kaikista tarpeellisimmat efektit, ja kakkoslautaan voidaan lisätä harvemmin käytettäviä, erikoisempia pedaaleita. Pelkän päälaudan roudaaminen on kätevää, jos osalle keikoista on liikuttava lentokoneella tai julkisella liikenteellä tai jos tavaramäärä on muuten vain pidettävä minimissään.

Pedaalilaudan sisäinen efektilenkki

Kahden laudan reititys voidaan ottaa huomioon pedaalilaudan suunnitteluvaiheessa. Usein tämä toteutetaan siten, että päälautaan rakennetaan erillinen efektilenkki esimerkiksi pedaalilaudan sivuun kiinnitettävän paneelin avulla. Tämä käsittää kaikessa yksinkertaisuudessaan vain kaksi jakkia, joista toisesta lähtee signaali ulos kakkospedaalilaudan sisäänmenoon, ja se tuodaan kakkoslaudalta takaisin ykköslaudan paluuseen. Tätä reititystä voitaisiin kutsua laudan omaksi efektilenkiksi, johon voi myös asettaa yksittäisiä pedaaleita, joita ei haluta pitää mukana jokaisella keikalla. Kun käytössä on taas pelkkä päälauta, näihin jakkeihin laitetaan vain lyhyt välijohto, joka yhdistää ykköslaudan efektit jälleen toisiinsa.


Ykköslaudan oman efektilenkin avulla kakkoslauta on mahdollista lisätä päälaudan signaalitien keskelle, mikä on kätevää, mikäli päälautaan on valittu efektejä, jotka ovat tarkkoja sijoittelustaan signaaliketjussa. Esimerkiksi tietyt fuzzit voivat olla nirsoja sisään tulevan signaalin suhteen, joten niiden eteen ei sovi asettaa efektilaudallista pedaaleja. Vastaavasti jos päälaudan loppupuolella on esimerkiksi tarkkaan säädetty pitkä kaiku, efektien sijoittamisesta sen perään voi seurata lähinnä käsittämätöntä soonista sohjoa.

Oletko lisäämässä lautaasi pedaaleita?

Mieti pedaalilaudan kokoa päättäessäsi, tarvitseeko siihen jättää tilaa mahdollisille lisäyksille. Jos on kutinaa, että pedaaleja tulee lähiaikoina lisää, niille kannattaa jättää tilaa. Ei kannata kuitenkaan ahnehtia, ettei laudasta tule turhaan liian suurta. Koeta jälleen kerran muistuttaa itseäsi pedaalilaudan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Suunnittelualusta

Käytämme pedaalilaudan suunnitteluvaiheessa Custom Boardsin työtilan pöytään teipattua kehikkoa eli ”gridiä”, johon on merkitty kaikkien valikoimissamme olevien pedaalilautojen ulkoreunojen mitat. Näemme siitä helposti, mihin pedaalilautamalliin efektisi parhaiten mahtuvat. Löydät sivuiltamme kaikkien pedaalilautojen mitat, joten voit tehdä vastaavanlaisen sapluunan myös kotonasi hakemalla vaikka pahvinkeräyslaatikosta itsellesi sopivan kokoisen pahvinpalasen.

  • Mieti efektien fyysistä järjestystä pedaalilaudassa ja sijoittele ne pöydän tai pahvin päälle niin, että eniten käyttämäsi pedaalit ovat mahdollisimman helposti poljettavissa ja harvemmin käytetyt takarivissä. Hae tässä vaiheessa myös esteettisesti miellyttävää layouttia laudan päällä. Ala vasta sen jälkeen pohtia signaalitien järjestystä. Huomioi, että Custom Boardsin suunnittelemissa laudoissa pedaalit ovat poikkeuksetta eri järjestyksessä kuin ne ovat signaalitiellä.
  • Ota tässä vaiheessa esiin kourallinen välijohtoja tai niiden liittimiä, asettele ne pedaalien jakkeihin ja varmista, ettet sijoittele efektejä vahingossa liian lähelle toisiaan. Jos sinulla ei ole vielä liittimiä, tuo etu- ja keskisormesi yhteen ja katso, mahtuvatko ne pedaalien väleihin niille sivuille, joilla liittimet ovat.

 

Kaikki liittimet laudan sisäpuolelle

Custom Boardsin laudoissa yksikään pedaali tai sen liittimet eivät saa tulla laudan reunojen yli. Joskus järeämmän liittimen kuori jää hieman laudan rajojen ulkopuolelle, mutta vain sen verran, ettei se tartu mihinkään tai kukaan ei voi rikkoa sitä astuessaan laudan päälle.



Tarkastele sisään tulevaa johtoa ja varmista, että kitarajohdon kulmaplugi mahtuu pedaalilaudan rajojen sisäpuolelle. Sama pätee ulos lähteviin johtoihin. Jos signaali lähtee ulos pedaalilaudan takarivin pedaaleista, joiden liittimet ovat päädyssä, varmista, että nekin jäävät laudan rajojen sisäpuolelle.

Inserttipiste

Vaikka käytätkin parhaita mahdollisia pedaaleita ja parhaita mahdollisia johtoja ja virtalähteitä, jonkun pedaalin kytkin voi mennä jossain vaiheessa rikki. Tästäkään syystä pedaalilautaa ei pitäisi koskaan änkeä liian täyteen, vaan välijohtojen plugeja pitäisi pystyä ottamaan irti ainakin osasta pedaaleita. Myönnän kuitenkin, että olemme syyllistyneet tähän Custom Boardsillakin monta kertaa ahneuksissamme ja näppäryydessämme. Olemme selvinneet hyvin huoltamalla kaikki pedaalit etukäteen ja tuhansien johtojen tekokokemuksen voimin, mutta otamme tämän asiaan nykyään aina esille pedaalilautasuunnitteluissamme.

Alla olevassa kuvassa pedaalilaudan vahvistimelle meneviin johtoihin on jätetty hieman löysää ja laudan keskelle on lisätty yksi inserttipiste. Signaalitie on:

Lehle Little Lehle II --> Mad Professor Forest Green Compressor --> J. Rockett Lemon Aid Preamp --> Mad Professor Little Green Wonder --> Mad Professor Fire Red Fuzz --> MXR Phase 90 --> Strymon Mobius --> Strymon El Capistan dTape Echo --> Digitech Whammy --> Boss TU-2 Tuner.

Jos keikalla tulisi ongelmia jonkun efektin kanssa, voisi kitaran kytkeä suoraan MXR:n Phaseriin. Tällöin signaalitie olisi: MXR Phase 90 --> Strymon Mobius --> Strymon El Capistan dTape Echo --> Digitech Whammy --> BOSS TU-2 Tuner .

Toinen vaihtoehto olisi lähteä pedaalilaudasta ulos suoraan Strymon Mobiuksesta. Tällöin signaalitie olisi: Lehle Little Lehle II --> Mad Professor Forest Green Compressor --> J. Rockett Lemon Aid Preamp --> Mad Professor Little Green Wonder --> Mad Professor Fire Red Fuzz --> MXR Phase 90 --> Strymon Mobius

Pedaalilaudan signaalitien puolivälin paikkeille asetettu inserttipiste nopeuttaa huomattavasti rikkinäiseksi epäillyn pedaalin paikannusta. Käytännössä tämä tarkoittaa vain yhtä liitintä, johon voi tarvittaessa mennä suoraan sisään kitarajohdolla, ja toista liitintä pedaalilaudan puolivälissä, josta voidaan kytkeä laudan alkupää suoraan vahvistimeen.

Päätä efektien järjestys ennen kuin jatkat

Pedaalilautasi alkaa nyt saamaan muotoaan ja näyttämään ”oikealta”. Kun lopullinen layout alkaa olla selvillä, merkitse signaalitien järjestys pedaalien päälle maalarinteipillä. Tämä on väliaikainen merkintä, joten teipin ei tarvitse olla suorassa tai hyvin kiinni, ja kirjaukset voivat olla hutaistuja, kunhan saat niistä itse selvää. Ajattele itseäsi taiteilijana, joka suunnittelee äänikanvasta. Kun teipit ovat kiinni, voit jatkaa layoutin ja signaalitien hahmottelua ja vaihtaa tarvittaessa teippejä päittäin efektistä toiseen.


Jatka tätä niin kauan, kunnes olet varma efektien järjestyksestä ja asemoinnista laudassa, sillä niiden lukitseminen on äärimmäisen tärkeää projektin onnistumisen kannalta. Nuku vaikka yön yli, jos päätös tuntuu vaikealta. Pedaalilaudan suunnittelua ei kannata jatkaa ennen kuin olet varma efektien kokoonpanosta, niiden fyysisestä sijainnista laudalla ja niiden järjestyksestä signaalitiellä.

Piirrä lopuksi reunaviivat käyttämääsi pahvinpalaan, mittaa ja kirjoita ne ylös. Nyt sinulla on tiedossasi, kuinka paljon tilaa tarvitset, ja voit alkaa hahmotella tulevaa pedaalilautaasi sen mukaan. Custom Boardsin sivuilla lukee kaikkien pedaalilautojen koot, joten voit helposti tarkistaa, mikä lauta sopii tarkoituksiisi. Jos tämä tuntuu hankalalta, voit ottaa vaikka siivun sanomalehteä, leikata sen sapluunasi kokoiseksi ja taitella sen taskuusi, kun lähdet pedaalilautaostoksille.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana