lisätty Kassa

Mihin noita kaikkia efektejä tarvitaan? (Päivitetty 24.1.2024)

Pedaalilautojen rakentajana törmäämme usein kommentteihin, joissa joku ihmettelee satunnaisen soittajan suurta pedaalilautaa ja päivittelee, mihin kaikkia efektejä muka oikein tarvitaan. Yksi pääasiallinen tehtävämme Custom Boardsin pedaalilautasuunnitteluissa on kuitenkin varmistaa, ovatko kaikki efektit varmasti tarpeellisia. Joskus soittaja ottaa mukaan kaikki kaapista löytyneet pedaalit ja haluaa ne kiinni lautaan, kun sellainen nyt kerran on tekeillä. Tätä emme kuitenkaan suosittele. Jokaisella efektillä tulisi olla käyttötarkoitus. Muuten sitä ei kannata laittaa lautaan viemään turhaa tilaa ja pahimmillaan heikentämään signaalitien bypass-soundia.

Ovatko kaikki efektit yhtä aikaa päällä?

Jos kaikista maailman tunnetuista kitaristeista pitäisi nimetä joku, joka käyttää eniten efektejä, se olisi varmastikin U2:n Edge. Näin ainakin olisi helppo ajatella miehen muhkeaa räkki- ja pedaaliefektivalikoimaa ihmetellessä. Olen vuosien saatossa yrittänyt perehtyä hänen laitteistonsa kokoonpanoon mahdollisimman kattavasti ja katsonut YouTubesta kaikki Edgen soittokamoihin liittyvät klipit, useat vielä moneen kertaan. Olen yrittänyt hahmottaa, kuinka montaa efektiä hän missäkin biisissä käyttää. Soittaako hän niitä yhtä aikaa? Miksi Edgen kitarasoundi ei siltikään kuulosta yliprosessoidulta?

Efektien tarpeellisuus ja käyttötarkoitus kristallisoitui minulle vasta, kun aloimme työskentelemään tiiviisti Tuomas Wäinölän kanssa. Hän on eittämättä yksi maamme työllistetyimpiä kitaristeja ja on soittanut muun muassa Anssi Kelan ja Paula Koivuniemen taustabändeissä sekä lukuisissa studio- ja TV-tuotannoissa. Tuomas halusi satsata täysillä jokaiseen työtarjoukseen, joten hän teetti Custom Boardsilla useamman pedaalilaudan niin, että yksi saattoi olla kiertuebussissa, toinen TV-studiolla, kolmas hänen kotistudiossaan, neljäs mukana nopeilla aikatauluilla sovituilla freelance-keikoilla ja viides ties missä.

Suunnittelimme pitkään Tuomaksen kuudetta pedaalilautaa, jolloin kävi selväksi, että hän käyttää keikalla monia efekteistään vain yhdessä biisissä tai jopa vain yhden biisin yhdessä riffissä. 


Soundikilometrit

Edgen lukuisiin efekteihin U2:n keikoilla on olemassa selkeä syy. Bändi on yksi maailman suurimmista, ja se on ollut kasassa jo vuosikymmeniä. Vaikka Edge aloitti uransa pelkän EHX Memory Man -pedaalin varassa, hän on sittemmin käyttänyt bändinsä levyillä lukemattomia räkki- ja pedaaliefektejä ja tuonut niillä monia eri sävyjä kitaraosuuksiinsa. Ja kun U2 on tehnyt levyjä yli 35 vuotta, erilaisia efektejäkin on kertynyt jo melkoinen määrä.

”Because I can”

Edge pystyisi varmasti soittamaan koko U2:n levytetyn tuotannon millä tahansa modernilla delay-pedaalilla kuulostaen silti itseltään. Mutta koska hän on Edge ja bändin koneisto on massiivinen, hän ronttaa kiertueille valtavan arsenaalin laitteistoa. Edge haluaa käyttää kussakin biisissä juuri sitä efektiä, jolla kappale on alun perin levytetty. Tämä sama periaate pätee soittimiin ja jopa vahvistimiin. Edgen aina yhtä inspiroiva kitarateknikko Dallas Schoo on vahvistanut tämän asian lukuisia kertoja, viimeksi Premier Guitarin erinomaisella Rig Rundown -videolla, jota voi suositella lämpimästi kaikille kitaralaitteista kiinnostuneille.


Efektien tyylikäs käyttö

Kuten meidän oma Tuomas Wäinölämme, Edgekään ei välttämättä käytä yhtä efektiä kuin kerran keikan aikana. Hän ei myöskään käytä niitä kaikkia yhtä aikaa tai päällekkäin, kuten moni internetin kitarafoorumeilla selvästikin luulee. 

Myös Jimi Hendrixin levyistä vastannut tuottajavelho Eddie Kramer on sanonut, että he hakivat aikoinaan jokaiseen kappaleeseen jonkin erikoissoundin, mutta eivät koskaan kahta. Näin jokaiselle kappaleelle luotiin omanlaisensa äänimaisema, joka tuki biisin luonnetta ja sen sanoituksia.


Tässä ajattelutavassa ei siis ole mitään uutta. Kyse on kuitenkin efekteistä eli erikoistehosteista, joilla hommaan saadaan lisää eloa. Pienikin ripaus jotain soundia voi koskettaa fania tavalla, joka luo pysyvän tunnesiteen biisiin. 

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Katso palvelumme

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana