lisätty Kassa

Miten saan kytkettyä kitarani ja efektini useampaan vahvistimeen? (Päivitetty 28.3.2024)

Yleisin vaihtoehto on jakaa kitaran signaali kahdelle eri vahvistimelle, jolloin puhutaan AB-boksista. Tällaista haaroittajaa voi käyttää esimerkiksi vuorottelemaan kahden vahvistimen välillä. Esimerkkinä tästä on Lehle Little Lehle II

Vaihdatko kahden vahvistimen välillä vai ovatko ne yhtä aikaa päällä?

Jos haluat soittaa kahta vahvistinta koko ajan, lisätään kirjaimistoon mukaan "Y" ja tällaiseen käyttöön tarvitaan ABY-boksia tai splitteriä. Jos molemmat vahvistimet soivat aina samaan aikaan, voit silloin jakaa signaalin vahvistimille Lehle P-Splitin avulla.

Jos sinulla on pedaalilautasi viimeisenä efektinä stereoefekti josta jaat signaalin, kannattaa ennen toista vahvistinta laittaa Lehle P-Iso erottamaan kahden vahvistimen käytöstä syntyvä maalenkki. P-Iso on käytännössä riisuttu versio P-Splitistä, jossa ei ole rinnakkaisulostuloa eikä vaiheenkääntöä. 

Tsekkaa myös Lehlen viimeisin ja monipuolisin Lehle P-Split Stereo, jonka kytkentämahdollisuudet ovat todella monipuoliset.

Jos haluat vaihdella kahden soivan vahvistimen välillä ja/tai soittaa niitä yhtä aikaa, Lehle Little Dual tarjoaa tähän ratkaisun.

Kaikki Lehlen ABY-boksit on suunniteltu niin, etteivät ne eivät lisää hurinaa järjestelmääsi. Niissä on joko erillinen erotusmuuntaja tai niiden kytkentä on tehty mekaanisesti niin, että järjestelmä pysyy hiljaisena. Monissa bokseissa on myös erillinen vaiheenkääntökytkin, jolla voidaan ratkaista kahden vahvistimen eri kanavien välille ilmaantuvat vaiheongelmat.

Aiotko käyttää useampaa kuin kahta vahvistinta? 

Signaalin jako useammalle kuin kahdelle vahvistimelle on mahdollista Lehlen 1@3 -boksin avulla. Periaatteena tällaisissa tilanteissa on, että vain yksi vahvistimista on samassa signaalimaassa kitaran ja efektien kanssa ja muut vahvistimet ovat erotusmuuntajien takana, jolloin maalenkkejä ei pääse syntymään. Tämä on helposti toteutettavissa myös Lehlen P-Spliteillä, eli voit linkittää P-Splittejä peräkkäin niin paljon kuin tarvitset vahvistimia.

Jos haluat ohjata useita vahvistimia päälle ja pois yhdellä napin painalluksella, on silloin kätevintä käyttää Lehlen SGoS (Second Generation of Switching) -merkinnällä varustettuja laitteita. Voit ohjelmoida ne synkkaan keskenään, eli voit yhdellä painalluksella vaihtaa soivia vahvistimia tai vahvistinyhdistelmiä. Ne vastaanottavat myös MIDI-käskyjä, joten ne on helppo kytkeä osaksi MIDI-järjestelmää.

Käytätkö useampaa kuin yhtä soitinta?

Jos sinulla on keikalla useampi kitara, tai vaihdat esimerkiksi basson ja bassosynan välillä, voi olla kätevämpää käyttää AB-boksia soittimen vaihtamiseen piuhan irroittelun sijasta. Yksinkertaisimmillaan tämän voi tehdä Lehle Little Lehle II:llä.

Mikäli soittimia on useampia, on Lehle 3@1 SGoS luontevampi vaihtoehto, sillä kaksi sen kolmesta sisääntulosta on äänentasoltaan säädettäviä. Voit kytkeä hiljaisimman instrumenttisi C-sisääntuloon ja sovittaa A- ja B-soittimien lähdöt samalle tasolle. Näin kaikki niiden jälkeen kytkettävät efektit tai vaikka mikserin sisäänmeno saavat sisäänsä yhtä vahvaa signaalia ja reagoivat samalla tavalla. 

 

Mikäli haluat pitää esimerkiksi syntetisaattorin ja kitaran yhtä aikaa signaaliketjussa, voit käyttää kytkemiseen Lehlen Parallel L -boksia käyttämällä laitteen Return-liitäntää toisen soittimen kytkemiseen. Voit sen avulla säätää myös soitinten keskinäisen tason sopivaksi.

Onko minulle vaiheen kanssa ongelma?

Vaihevirheen tunnistaa helpoimmin siten, että signaali ikäänkuin ohenee ja heikkenee kun kaksi tai useampi vahvistinta soi samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa rankasti yksinkertaistettuna sitä, että kitarakaappien kaiuttimet liikkuvat eri suuntiin ja ne ikään kuin kumoavat toisensa. Äänityssoftan ruudulta tämä näyttäisi siltä, että signaalien käyrät menevät eri suuntiin, toinen ylös ja toinen alas.

Kaikissa Lehlen splittereissä ja ABY-kytkimissä on vaiheenkääntökytkin, jolla tämä saadaan korjattua. Kun kaksi vahvistinta soivat samassa vaiheessa, täydentävät ne toisiaan ja lopputulos on usein todella tuhti ja mehukas.

Syövätkö nämä laitteet soundiani?

Lehlen ABY-kytkimet ja splitterit on kehitetty korkeaimpedanssiselle kitarasignaalille suunnitellun, riittävän herkän erotusmuuntajan ympärille. Muuntaja itsessään on passiivinen, eli se ei tarvitse virtaa. Se ei myöskään kuormita signaalia ja syö soundia kuten monien muiden valmistajien passiiviset splitterit, jotka on useimmiten rakennettu matalaimpedanssiselle linjasignaalille tarkoitetun muuntajan ympärille. 

Passiivisuudesta johtuen laite ei kuitenkaan ehkäise pitkistä linjavedoista johtuvaa kapasitanssia ja siitä aiheutuvaa soundin tummumista. Jos johtovedot ovat pitkiä, voit käyttää soundihävikin estämiseksi Sunday Driver -bufferia

Voinko käyttää erotusmuuntajaa DI-boksina?

Voit. Saat muunnettua balansoimattoman linjan balansoiduksi käyttämällä erotusmuuntajalla varustettujen Lehlejen ISO- eli eristettyä lähtöä ja viemällä signaalin TRS- eli stereoplugilla balansoituun kohteeseen. 

Voinko summata signaalini stereosta monoksi Lehle P-Splitin avulla?

Voit. Käytä tässä tapauksessa Lehlen sisäänmenoa vasemman ja DIR-ulostuloliitäntää oikean puolen stereosignaalin kytkemiseen. Tämä toimii parhaiten kun summaat yhden stereopedaalin lähettämän signaalin, jolloin vältytään mahdolliselta impedanssiepäsuhdalta. 

Voinko käyttää Lehle P-Splitiä tai P-Isoa reamp-boksina? 

Voit. Nykyään on yleistynyt tapa, että äänittäessä otetaan talteen myös kuiva kitaran DI-signaali, jolloin se voidaan syöttää uudelleen eri vahvistimille. Kytke tässä tapauksessa tietokoneen äänikortin ulostulo Lehlen sisäänmenoon ja syötä signaali vahvistimelle ISO-ulostulosta. 



*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Katso palvelumme

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana