lisätty Kassa

Johtoviuhka – Miten kasataan johtoviuhka pedaalilaudalta vahvistimelle

Valmistamme esimerkkitapauksena kuuden metrin mittaisen johtoviuhkan.

Tarvitset kuuden metrin johtoviuhkaan:

– kuusi metriä signaalijohtoa

– seitsemän metriä verkkovirtajohtoa ja

– viisi metriä kaapelisukkaa.

Tarvitset siis viuhkan varsinaiseen pituuteen nähden metrin enemmän virtajohtoa ja metrin vähemmän kaapelisukkaa.

Sama periaate pätee pidempiin johtoviuhkoihin. Johdoille tarvitaan ”löysää” sekä pedaalilaudan päässä että vahvistimen päässä, sillä verkkovirtajohdon tulee ulottua varmasti maahan asti. Jos soitat full-stackillä, voi verkkojohto olla jopa puolitoista metriä signaalijohtoa pidempi. Jos tuntuu, että se on liian pitkä, siitä voi helposti leikata osan pois. Pituutta ei voi lisätä viuhkan sisään purkamatta sitä täysin.

Johtoviuhkan leikkaus ja valmistelu

 • Mittaa ja leikkaa kuusi metriä kaikkia vahvistimelle meneviä johtoja, kuten signaalijohtoa, vahvistimen ohjausjohtoa tai efektilenkkiin liitettäviä johtoja.
 • Mittaa ja leikkaa seitsemän metriä verkkovirtajohtoa.

 • Mittaa ja leikkaa viisi metriä kaapelisukkaa. Käsittele kaapelisukan molemmat päät heti tupakansytyttimellä, etteivät ne pääse purkautumaan.
 • Ota kiinni johtoviuhkaan tarkoitettujen johtojen päistä ja teippaa ne boardiin tulevasta päästä yhteen sähköteipillä niin, ettei johtonippuun jää teräviä kulmia, jotka voivat repiä kaapelisukkaa rikki.

 • Suorista johdot koko matkalta ja katso, etteivät ne ole solmussa tai kiertyneinä useampaan kertaan toistensa ympärille.
 • Pujota johtonippu kaapelisukan sisään. Etene vain vähän kerrallaan ja suorista aina turvonnut sukka johtonipun myötäiseksi, jotta se ei jumiudu. Hätäilyllä on karvas loppu, joten tee tämä osio rauhassa.

Kun olet saanut johtonipun ulos kaapelisukan toisesta päästä, suoristele vielä sukasta kaikki mutkat pois. 

Jätä molempiin päihin yhtä paljon vapaata johtoa, jotta liittimien kanssa työskentely on vaivatonta. Kääri koko hoito siististi rullalle odottamaan seuraavaa vaihetta.

Johtoviuhkan kiinnittäminen pedaalilautaan

Se, missä vaiheessa vahvistimelle kulkeva johtoviuhka kiinnitetään pedaalilautaan, riippuu paljolti siitä, ovatko laudan ulostulojen liittimet ja vahvistinta ohjaavien johtojen liittimet vielä näkyvillä, kun kaikki pedaalit on kiinnitetty lautaan.

Oletamme näissä ohjeissa, että liittimiin pääsee vielä käsiksi pedaaleja suuremmin irrottelematta, joten asennamme johtoviuhkan tässä vaiheessa projektia.

Johtoviuhka viimeistelee laudan, etenkin kun se asennetaan viimeisenä, jolloin voit tarvittaessa ottaa sen pois tai modifioida sen kokoonpanoa ilman, että sinun tarvitsee koskea pedaalilaudan välijohtoihin.

Mieti kummalla puolella lavaa tulet seisomaan. Jos seisot rumpalista katsoen vasemmalla puolella, sijaintisi on Stage Left ja haluat, että johtoviuhkasi tulee ulos pedaalilaudan vasemmalta puolelta.

Pedaalilaudan puoleinen pää

 • Rullaa aluksi kaapelisukkaa riittävästi pois laudan päästä, jotta saat viuhkan johdot reititettyä siististi laudan rakenteisiin.
 • Tee suurpiirteinen luonnostelma siitä, miten johtoviuhkan eri johdot asettuisivat pedaalilaudan alle tai päälle riippuen pedaalilaudan mallista ja kokoonpanosta.
 • Kiinnitä ja varmista johtoviuhkan signaalijohdot, ja mahdolliset MIDI- ja vahvistinohjauskaapelit oikeisiin paikkoihin. Johtoviuhkan eri johtojen kanssa käytetään samoja Safety Clips -kiinnikkeitä kuin välijohtojenkin kanssa.
 • Kun viuhkan johdot ovat kiinni laudassa, rullaa suojasukkaa pedaalilautaan päin niin, että sen pää asettuu muutaman sentin verran pedaalilaudan sisäpuolelle.

Kutistesukka vai sähköteippi?

Emme käytä kutistesukkaa johtoviuhkojemme viimeistelyssä, sillä jos viuhkan asemointia joudutaan muokkaamaan jommassakummassa päässä, se pitäisi leikata pois. Käytämme korkealaatuista, hieman vulkanoivaa 3M:n mustaa sähköteippiä, jonka saa hienosti kiristettyä johtoviuhkan ympärille, ja kun sen pään leikkaa saksilla, kokonaisuudesta tulee erittäin siisti. Lisäksi sen irrottaminen ja uudelleen paikoilleen laittaminen on äärimmäisen helppoa.

 • Teippaa johtoviuhkan kaapelisukan pää kiinni johtonippuun sähköteipillä muutaman sentin matkalta.
 • Viuhkassa on reilusti momenttia, eli on ensiarvoisen tärkeää asetella se niin, että se pysyy luontevasti paikoillaan.
 • Yleensä klipsien oma liimapinta asettuu lopulliseen vahvuuteensa vuorokauden aikana. Voit tarvittaessa vahvistaa klipsien kiinnitystä tipalla pikaliimaa.
 • Leikkaa lopuksi ylimääräiset nippusiteet pois aivan niiden tyvestä niin, ettei niihin jää teräviä kulmia.

Johtoviuhkan kiinnittäminen kiinteästi pedaalilautaan Safety Anchor-setillä

 • Kun viuhkan johdot ovat kiinni laudassa omilla paikoillaan, mallaa johtoviuhka pedaalilaudan pohjaa vasten siten, että suojasukan pedaalilaudan pää tulee noin viisi senttiä laudan alle. 

 • Kiinnitä lautaan kolme Safety Anchoria vieri viereen ja pujota niihin valmiiksi nippusiteet. 

 • Teippaa johtoviuhkan pää sähköteipillä siltä matkalta minkä se kulkee ankkurien ohi. 

 • Kiinnitä viuhka nippusiteillä paikoilleen. 


Jos viuhka on paksu, saman kiinnityksen voi tehdä leikkaamalla mustasta 3M Dual Lock -teipistä kolmen klipsin kokoiset palat ja liimata ne klipsien pohjaan. Näin liimapinta tuskin antaa periksi, sillä 3 M Dual Lockin liima on huomattavasti johtoklipsien liimapintaa vahvempaa.

Liima ottaa aikansa kunnes se saavuttaa lopullisen pitonsa, joten voi olla hyvä idea käyttää esim. pedaalilaudan mukana tulleita nippusiteitä tai jonkinlaista puristinta varmistamaan kiinnitys pedaalilaudan runkoon siksi aikaa kun Safety Anchor-setin ankkureiden tai 3M Dual Lock -teipin liima kuivuu. Yleensä tähän riittää vuorokausi. Jos tuntuu, etteivät ylimääräiset nippusiteet haittaa pedaalilaudan käyttöä ja esteettistä silmääsi, voi ne myös jättää kiinni pysyvästi.

Johtoviuhkan kiinnittäminen vahvistimen ja kaiutinkaapin kahvaan

Viimeistele seuraavaksi viuhkan vahvistimelle menevä pää. Mallinna kaapelisukan pää siten, että virtajohto ulottuu reilusti maahan asti käyttämältäsi vahvistimelta ja muutkin johdot ulottuvat vaivattomasti ja vahvistimen liittimiä rasittamatta paikoilleen.

Kaapelisukka kannattaa jättää hieman löysäksi, jotta viuhkan käsittely keikalla on helpompaa. Se myös suojaa johtoa paremmin, kun se on hieman löysällä, jolloin sen päälle kohdistuva rasitus vierittää sukkaa johtoviuhkan päällä eikä koko paine kohdistu johtojen päälle.

 • Teippaa kaapelisukan pää sähköteipillä samoin kuin pedaalilaudan päässä.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana