lisätty Kassa

Opas virtalähteiden johtoihin

Valtaosa efektipedaaleista käyttää 2,1 mm:n liitintä, joka on sama liitin kuin Voodoo Labin ja Strymonin virtalähteissä. 

Cioksin johdon RCA-pää kytketään aina virtalähteeseen, ja toinen pää vaihtuu pedaalin mukaan. RCA-liittimen etuna on hieman varmempi kiinnitys kuin 2,1 mm:n liittimessä.


Käytämme pedaalilaudoissamme pedaalien päässä kulmaliittimiä aina, kun mahdollista. Poikkeuksena ovat oikeastaan vain wah-pedaalit, joiden runko on sen verran paksu, että vain suora liitin ulottuu varmasti perille asti.

Oli johdoissa sitten mikä liitin hyvänsä, sen kiinnitys pedaalilautaan kannattaa aina varmistaa Custom Boardsin Safety Clips -kiinnikkeellä, joka ehkäisee tahatonta irtoamista.

Liittimet pedaalien päässä

2,1 mm:n liitin

95 prosenttia kaikista pedaaleista käyttää 2,1 mm:n liitintä ja yhdeksän voltin jännitettä niin, että virtaliittimen miinus-polariteetti on keskellä ja plus-polariteetti virtaliittimen rungossa. Tällaista johtoa voidaan käyttää molemmin päin ja niitä on saatavilla eri pituisena sekä kulmaliittimellä että suoralla liittimellä. Yleensä 2,1 mm:n liittimen väri on musta.

Cioksin johdon RCA-pää kytketään virtalähteeseen ja 2,1 mm liitin menee pedaaliin.

2,1 mm:n liitin käännetyllä polariteetilla

Joidenkin efektien transistorit haluavat jännitteensä toisin päin. Niissä on normaalikokoinen 2,1 mm:n liitin, mutta miinus on virtaliittimen rungossa ja plus keskellä. Useimmiten kyseessä ovat perinteiset fuzz-pedaalit, kuten germanium-fuzzfacet tai octafuzzit.

Alla olevassa videossa näytetään, miten johdon jännite ja polariteetti mitataan.


Voodoo Lab on merkinnyt käännetyn polariteetin johdon valkoisella värillä.

 

Cioksilla vastaava käännetyn polariteetin liitin on punainen

2,5 mm:n liitin

Kolmas samannäköinen mutta kooltaan hieman erilainen vaihtoehto on 2,5 mm:n liitin, jota käytetään esimerkiksi Line 6:n ja Eventiden pedaaleissa. Tämän johdon polariteetti on myös melkein aina käännetty, eli miinus on virtaliittimen rungossa ja plus keskellä. Myös monet AC-virralla toimivat pedaalit käyttävät 2,5 mm:n liitintä.

Voodoo Labin 2,5 mm:n liitin on punainen.

Cioks on merkinnyt oman 2,5 mm:n käännetyn polariteetin liittimensä vihreällä.

Yksi poikkeus 2,5 mm:n liittimen sääntöön ovat Line 6:n HD Bean, POD HD 500X, HX and HX Stomp efektit. Nämä käyttävät 2,5 mm liitintä, mutta normaalilla polariteetilla, jossa miinus on keskellä Cioks tarjoaa keltaista johtoa näiden pedaalien virroittamiseen. 

Voodoo Labin HX Stomp-johto on väriltään sininen.

3,5 mm:n liitin

Joissain vintagepedaaleissa käytetään virtaliittimenä 3,5 mm:n liitintä eli miniplugia. Näiden polariteetti on aina sama, eli kaikki 3,5 mm:n liittimet toimivat tällä samalla johdolla. 

Vain paristolla toimivat efektit

Pelkästään paristoa käyttävät efektit voidaan kytkeä virtalähteeseen niiden kotelon sisällä olevan paristoliittimen kautta. Tässä liittimessä ei ole polariteettieroja, eli kaikki paristoklipsijohdot toimivat yhtä lailla kaikkien efektien kanssa.


Joskus pedaalilaudan kokoonpano on niin ahdas, että paristoliitäntään kytkeminen voi säästää kallisarvoista tilaa. Se on myös varmatoiminen liitäntä, silllä pariston ja sen vastakappaleklipsin navat yhdistyvät varmasti toisiinsa. Jos kontakti ei ole pitävä, naaraspaloja voi helposti kiristää kärkipihdeillä. Lopuksi liitoksen ympärille voidaan pyöräyttää vielä hieman sähköteippiä tai jopa Sefety Clip, mikä suojaa kytkentää pedaalin muilta komponenteilta.

Riippuen pedaalin arvosta ja kotelosta viilaa tarvittaessa pohjaan pieni ura, jonka kautta saat upotettua sisälle menevän virtajohdon niin, ettei se puristu pedaalin kannen ja rungon väliin.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, autamme sinua mielellämme.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana