lisätty Kassa

3M Dual Lock vai Velcro – miten kiinnitän efektini pedaalilautaan?

Yksi itse tehtyjen pedaalilautojen yleisimmistä ongelmista on se, että efektit eivät pysy pedaalilaudassa kiinni kuljetuksen aikana. Laitteissa on koko ajan pieniä vikoja, niiden liittimet rasittuvat ja johdot irtoavat ja pahimmillaan rikkoutuvat.

Ohjeidemme avulla kiinnität pedaalisi niin, etteivät ne irtoa kuljetuksen aikana. Efektien huolellinen asentaminen pedaalilautaan pidentää niiden ikää, ja näin voi säästää laitteiden huoltokustannuksissa.

Miten liikut keikoille ja treeneihin?

Mieti, haluatko repiä efektejäsi irti ja kuinka tärkeää niiden pysyvä kiinnitys on sinulle. Jos liikut paljon omalla autolla ja soitat pääosin kotona tai treenikämpällä, kevyempikin kiinnitys voi tepsiä. Toisaalta lentokentillä tai keikkabussissa tavarat voivat saada kovaa kyytiä, jolloin tiukempi kiinnitys on tarpeellista tai jopa pakollista.

Toisaalta mikään ei voi pelastaa sinua tullivirkailijoiden vihalta, jos he haluavat repiä pedaalilautasi kappaleiksi. Voit lohduttautua, että olet ainakin itse tehnyt kaiken voitavasi kun kiinnitit pedaaleja lautaasi.


Pedaalien kiinnitys lautaan on aina tasapainoilua kestävyyden ja irrotettavuuden välillä. Emme suosittele kiinnittämään efektejä lautaan reikänauhalla, nippusiteillä tai muilla vastaavilla menetelmillä, sillä koemme, että efektit pitää saada irti laudasta ilman leikkaamista tai irti ruuvaamista.

 

Kevyt ja halpa kiinnitys - Velcro

Velcro on kaikkein edullisin ja helpoin kiinnitystapa pedaaleille, minkä takia kaikki pedaalilautavalmistajat sisällyttävät lautojensa mukaan tarranauharullan. Se soveltuu tilanteisiin, joissa laudan kokoonpano vaihtelee mutta lautaa ei liiemmin roudata keikoille.

Velcron huonoja puolia ovat pedaalien alituinen nitkuminen ja niiden irtoaminen laudasta. Eri tarranauhojen liimapintojen ja materiaalien vahvuudet vaihtelevat paljon, sillä vaikka Velcro on tuotemerkki, samankaltaista tarranauhaa voi periaatteessa valmistaa kuka vaan ja missä vaan ilman sen kummempaa kontrollia. Suomessa ja muuallakin maailmassa tarranauhoja ja kiinnitysteippejä kutsutaan usein "velcroksi", vaikka eri valmistajien nauhojen ja teippien laatu vaihtelee suuresti.

Velcro voi olla riittävä ratkaisu joissain tilanteissa, mutta huomioi, että se toimii vain täysin tasaisilla pinnoilla eikä kestä yhtä paljon rasitusta. Esimerkiksi wah-pedaalin pohjassa olevat mutterit ovat sen verran korkeat, että ei Velcro ulotu niiden yli, vaikka kumitassut olisikin otettu pois. Suurempien ja painavampien efektien, kuten wahien, kiinnittäminen Velcrolla on epäkätevää, ja sama pätee minipedaaleihin, joiden pohjan pinta-ala on niin pieni, ettei Velcro riitä pitämään pedaalia vakaana.

Jos teet ensimmäistä pedaalilautaasi etkä liiku sen kanssa paljoa, voit käyttää Velcroa huoletta. Kun liikettä ja keikkoja tulee enemmän, voit alkaa miettiä kestävämpiä kiinnitystapoja.

Onko pedaalilaudan pinnalla väliä?

Vielä vuosia sitten markkinat olivat täynnä kehnosti tehtyjä, huonolaatuisella tarranauhalla päällystettyjä pedaalilautoja. Emme käytä emmekä suosittele Custom Boardsilla tarranauhapäällysteisiä lautoja, sillä niiden pinnat kuluvat ennen pitkää, jolloin laudasta tulee käyttökelvoton. Karhea pinta ei myöskään anna mahdollisuutta käyttää mitään ylimääräisiä kiinnikkeitä, jotka ovat elintärkeitä signaalin jatkuvuuden kannalta.

Tarvittaessa voit repiä vanhat velcrot laudastasi pois ja liimata siihen kontaktiliimalla mustaa polyuretaanimuovia niin, että saat efektit lautaan kunnolla 3M Dual Lockilla kiinni.


Custom Boardsin pääajatuksena on, että pedaalilaudan pinnan tulee olla sileä ja tasainen. Tästä syystä päällystämätön vaneri tai mikä tahansa muu huokoinen materiaali ei sovellu käyttöömme. Olemme valinneet pedaalilautamme pitkälti sillä perusteella, että niiden pintoihin pystyy kiinnittämään 3M Dual Lock -teippiä.

3M Dual Lock

3M Dual Lock on ammattimaisessa keikkailussa yleisimmin käytetty tapa kiinnittää pedaaleita pedaalilautaan. Se on pitävämpää kuin Velcro, ja siitä on muodostunut lyhyessä ajassa teollisuusstandardi silloin, kun tarvitaan jatkuvaa rasitusta kestävää kiinnitystä.

3M Dual Lockin liimapinta on äärimmäisen pitävä, mutta sen nystyröiden tiheys on tarpeeksi väljä, minkä johdosta efektit saa vielä halutessaan pois laudasta. Nystyrät pitävät efektit silti kiinni laudassa, vaikka se olisi ylösalaisin. 3M Dual Lock -teippi on myös sen verran paksumpaa, että se ulottuu mahdollisten kotelon ja patteriluukkujen ruuvien yläpuolelle. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun kiinnität wah-pedaaliasi pedaalilautaan.

Mikä on 3M Dual Lockin ero muihin vastaaviin ”nimettömiin” teippeihin, joita saa eri auto- ja kodintarvikekaupoista?

Lyhyt vastaus tähän on liimapinnan ja nystyröiden optimaalinen suhde. Scotch on 3M:n kuluttajabrändi siinä missä Dual Lock on tarkoitettu lähinnä teollisuuden kiinnitysmateriaaliksi. 

3M Dual Lockin liimapinnat ovat tarkasti testattuja ja sertifioituja, ja niiden suunnittelu ja valmistus on tarkkaan valvottua. Teipeistä on olemassa muutaman sivun manuaali, jossa listataan sen pito eri materiaaleissa. 3M Dual Lock -teippiä käytetään paljon teollisuudessa muun muassa auton sisäosien ja junan seinien paneelien kiinnityksessä, joten se soveltuu epäilemättä myös pedaalilaudan kiinnityksiin. 3M Dual Lockin erottaa kopioista myös se, että sen liimapinta ei jätä jälkiä efektiin tai pedaalilautaan, jos haluat vaihtaa efektin toiseen.

Pitävä kiinnitys - kirkas 3M Dual Lock

Kirkas 3M Dual Lock on hyvä keskitien ratkaisu useimpiin pedaalilautoihin ja käyttötarkoituksiin. Dual Lock lukittuu vastakappaleeseensa todella pitävästi eivätkä pedaalit pääse liikkumaan, mikäli ne on kiinnitetty oikeaoppisesti. Tätä teippiyhdistelmää käytettäessä efektin saa helposti irti pedaalilaudasta ilman ruuvimeisselin tai muun vastaavan työkalun vääntöapua. Kun sen kuitenkin naksauttaa irti, pedaali irtoaa siististi, eivätkä teipit irtoa pinnoista.

Todella kestävä kiinnitys - mustan ja kirkkaan 3M Dual Lockin yhdistelmä

Käytämme Custom Boardsin laudoissa pääasiallisesti pedaalien pohjissa kirkasta teippiä ja pedaalilaudan pinnalla mustaa teippiä. Koska näiden teippien nystyröiden tiheys ja muodostelmat ovat erilaiset, mustan ja kirkkaan 3M Dual Lockin yhdistelmä on todella pitävä. Tämä on pätevä ratkaisu etenkin lentokeikoilla, jolloin pedaalien pysyminen laudassa kiinni on ensiarvoisen tärkeää.


Karheiden pintojen kiinnitys


Pelkän mustan Dual Lockin käyttö soveltuu erityisen hyvin pedaalilaudan pohjaan kiinnitettäviin laitteisiin. Mustan Dual Lockin liimapinta on suunniteltu karheammille pinnoille, joten se on erityisen kullanarvoista Cioksin virtalähteiden kiinnityksessä. Jos sinulle on karkeapintainen pedaali, kuten jotkut vanhat MXR:n efektit, voit laittaa myös niihin mustaa teippiä.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana