lisätty Kassa

Pedaalilaudan testaaminen

Pedaalilaudan testaaminen on tärkeä vaihe sen onnistumisen kannalta. Sinun tulee kuunnella kriittisesti, minkälainen pedaalilaudan soundi ja hurinataso on. Jos havaitset ongelmia, voit muuttaa jonkin pedaalin sijaintia tai jopa vaihtaa sen toiseen.

Soita läpi pedaalilautasi efektit yksi kerrallaan ja varmista, että kaikki on kunnossa ja toimii samalla lailla kuin välitestauksessakin. Tämä vaihe on pääasiassa muodollinen, ja sen avulla varmistetaan, ettei tilanne ole muuttunut kiinnittäessäsi johtoja klipseillä kiinni lautaan.

Joskus johtojen asettelu muuttaa laitteiden reagoimista toisiinsa, mutta jos välitestaus on tehty huolellisesti, tämä on äärimmäisen harvinaista.

True bypass -soundin kuunteleminen

Kuuntele kitarasoundiasi, kun kaikki pedaalisi on kytketty sarjaan ja ne ovat pois päältä. Käytä vahvistimesta kirkasta, treblevoittoista puhdasta soundia ja kitaran kaulamikkiä.

 • Soita ensiksi esimerkiksi D-duurikolmisointua neljänneltätoista nauhalta tasaisesti näppäillen suoraan vahvistimeen sillä hyväksi havaitsemallasi johdolla, jonka kytket jatkossa pedaalilaudan sisäänmenoon.
 • Kuuntele etenkin yläpään terssien harmonian luonnetta. Kuinka terävä on plektrasi atakki, kun näppäilet kieltä? Kuuntele myös keskialueen karakteria. Onko se kuulas vai honottava?
 • Kytke seuraavaksi sama signaalijohto pedaalilaudan sisääntuloon ja viuhkan vahvistimelle menevä johto kiinni vahvistimeen. Varmista, että kaikki efektisi ovat pois päältä, myös wah. Tarkista, että volumepedaali on täysin äärisennossaan. Tarkista myös efektit, joissa ei ole LED-merkkivaloa. Varmista vielä kerran, että kaikki efektit ovat varmasti pois päältä.
 • Jatka samaa näppäilyä. Kuuntele, muuttuiko soundi.

Jos pedaalilaudan läpi soitettu signaali on huomattavasti tummempi tai pyöreämpi kuin suoraan vahvistimeen soitettu, kyse on liittimien, välijohtojen ja johtoviuhkan komponenttien aiheuttamasta yhteiskapasitanssista, joka kuuluu yleensä ylärekisterin tummumisena. Kuulokuva on hieman vastaava kuin, että kitaran tonepotikka ei olisi täysin auki.

Lisääntynyt tummuus ei ole välttämättä huono asia, mutta optimitilanteessa pedaalilaudassasi on jokin efekti, jossa on valittavissa päälle laitettava bufferi.

– Voit nyt kytkeä bufferin päälle ja toistaa äskeisen testin. Jos soundin tummuminen häiritsee sinua, voit joutua korvaamaan jonkin true bypass -pedaalin bufferoidulla pedaalilla tai erillisellä bufferilla.

Jos sinulla on laudassasi jokin efekti aina päällä, se toimii bufferina ja mitätöi signaalijohdon mahdollisen kapasitanssin lisääntymisen, eikä sinulla ole ongelmia pedaalilautasi bypass-soundin suhteen.

Pääasia on, että pedaalilaudan läpi kulkeva soundi miellyttää korviasi etkä joudu kompensoimaan yläpäähävikkiä vahvistintasi ekvalisoimalla. Jos joudut vääntämään lisää trebleä tai precenseä vahvistimestasi, tämä kostautuu ylikirkkautena, kun polkaiset jonkin pedaalin päälle, sillä jokainen pedaali toimii päällä ollessaan bufferina ja poistaa kapasitanssia signaalitieltä. Bypass-soundi pitää siis saada ensimmäiseksi kuntoon.

Ylibufferoitu soundi

Joissain tapauksissa pedaalilaudan läpi menevä soundi efektien ollessa pois päältä on liian kirkas ja plektran iskut tuntuvat ”kilisevän” liikaa. Tällaisessa tilanteessa signaali voi olla ylibufferoitu. Taas kerran optimitilanne olisi se, että efekteissä olisi päälle ja pois kytkettäviä buffereita. Jos lisääntynyt kilinä laitteistossasi häiritsee sinua, voit joutua korvaamaan jonkin bufferoidun pedaalin true bypass -pedaalilla.

Jos et pääse haluamaasi tulokseen pedaalilaudan läpi soittaessasi ja tuntuu, että soundi on liian tumma, vaikka laudassa on buffereita päällä, on mahdollista, että olet unohtanut kuoria jonkin johdon sisältä mustan hiilipaperisen kapasitanssisuojan pois. Tämä kuormittaa signaaliasi ja aiheuttaa sen tummumista. Tämä on helposti varmistettavissa kapasitanssimittarilla. Jos sinulla ei ole tällaista laitetta käytössäsi, voimme selvittää ongelman puolestasi.

Jos käytössäsi on iPad tai muu tablettilaite, voit asentaa sen esimerkiksi Alesis iO Dock -interfaceen ja mitata kitarasi signaalia erillisellä audiomittausohjelmalla, kuten Studio Six Digitalin Audio Toolsilla, ja tarkkailla soundisi taajuuskäyriä graafisesti. Tätä toimenpidettä voi käyttää kuulohavaintojen tukena ja tarkennuksena. Mitä monipuolisempi ja tarkempi monitorointi sinulla on käytössäsi, sitä tarkempia tuloksia saat analysoitavaksi. Usein pelkkä korvilla kuuntelu kuitenkin riittää.

Häiriöäänien kartoittaminen

Kun olemme tyytyväisiä pedaalilaudan läpi kulkevan signaalin efektoimattomaan soundiin, lisäämme vahvistimeen gainia. Mitä enemmän, sitä parempi, sillä kuulemme mahdolliset häiriöt laudassa vain korkeilla gain-asetuksilla.

Pidä edelleen kitarajohto kytkettynä pedaalilaudan ensimmäiseen pedaaliin ja johtoviuhka kiinni vahvistimessa, mutta laita nyt kitara telineeseen sen volumepotentiometri täysin suljettuna. Voit käyttää testaamiseen kitaran sijasta myös dummyplugia, jonka kuuma ja maa on juotettu yhteen.

Vertaile vuorotellen vahvistimen gain-soundin pohjakohinaa suoran soundin ja pedaalilaudan välillä seuraavasti:

 • Kytke ensiksi vahvistimeen vain kitara tai dummyplugi ja kuuntele vahvistimen kohinan tasoa. 
 • Kytke seuraavaksi pedaalilauta signaalitielle ja kuuntele lisääkö se kohinaa kun kaikki efektit ovat pois päältä. Tarkista, ettei wah ole päällä ja että volumepedaali on täysin ääriasennossaan.
 • Kytke taas kitara suoraan kiinni vahvistimeen niin, että sen volumepotikka on edelleen kiinni. Onko kohina nyt pienempi?

Pohjakohina lisääntyy yleensä hieman bufferien vaikutuksesta, kun pedaalilauta on kytkettynä vahvistimeen. Tämä on täysin normaalia. Jos buffereita on useampi tai ne ovat heikkolaatuisia, kohina voi lisääntyä häiritsevästikin.

 • Painele efektien kytkimiä päälle ja pois ja vertaile kytkimien poksuntaa keskenään. Joskus efektin kytkin poksahtaa pari kertaa, kun se on kytketty virtoihin, mutta poksahtelu häviää, kun kytkintä painelee muutaman kerran. Tämä on täysin normaalia.
 • Kokeile laittaa useampi efekti yhtä aikaa päälle. Tarkkaile etenkin usein käyttämiäsi pedaaliyhdistelmiä ja sitä, reagoivatko ne toisiinsa normaalisti. Kuuntele mahdollisia lisääntyneitä häiriöääniä. Tämä on tärkeää, etenkin jos olet käyttänyt virranjakojohtoja pedaalien virroittamisessa.
 • Tarkkaile toisiaan lähellä olevia efektejä ja kokeile, reagoivatko niiden liittimien rungot toisiinsa. Joskus ne aiheuttavat yhdessä maalenkin, jonka mahdollisuus on hyvä eliminoida tässä vaiheessa. Tarvittaessa voit peittää liittimet sähköteipillä, joka eristää ne toistaan. Tämä vaihe on erityisen tärkeä, jos osa efekteistä on asetettu vahvistimen efektilenkkiin.
 • Koeta kaivaa laudastasi esiin potentiaalisia vikoja kopeloimalla virta- ja signaaliliittimien kiinnityksiä. Tämä on helpointa tehdä signaaligeneraattorin avulla kuten tämän oppaan ensimmäisessä osassa. Sen toistaessa tasaista ääntä kuulet helposti, jos liitännöissä on rahinoita tai pätkimisiä.

Jos kuulet monitoreistasi hurinaa tai brummausta high gain -asetuksilla, tarkista, ettei pedaalilaudan alla olevan virtalähteen läheltä kulje signaalijohtoja ja etteivät sen yläpuolelle sijoitetut efektit poimi siitä liikaa häiriötä.

Jos pedaalilaudassasi on paljon tavaraa ahdettuna pieneen tilaan, laitteet saattavat reagoida toisiinsa yllättävästi. Efektit voivat muodostaa keskenään parasiittisiä piirejä (sähkölaitteiden reagoimista toisiinsa tavalla, jota valmistaja ei ole tarkoittanut).

Etsi mahdollisimman häiriötöntä tilannetta ennen kuin alat kiinnittää lopullisesti efektejä lautaan. Mahdollinen pedaalilaudassa ilmenevä induktiohurina tai heikkolaatuisten bufferien aiheuttama lisäkohina vähenee huomattavasti, kun vähennät vahvistimen gainia normaaliasetuksille.

Testausvaiheessa gainia on hyvä annostella reilusti, sillä se paljastaa tehokkaasti mahdolliset parasiittiset piirit, joita voi muodostua efektien välille.

Efektien kuuntelu

Kuuntele lopuksi efektit yksitellen läpi ja soita niitä hetki sinulle tutuilla asetuksilla. Tämä on yleensä rutiinitoimenpide, sillä niin ironiselta kuin se voi tuntuakin, efektit eivät yleensä tuota ongelmia silloin, kun ne ovat päällä eli aktiivisina. Ne ehkäisevät päällä ollessaan mahdollisen signaalihävikin, mutta kuten aikaisemmin totesimme, on tärkeää, että laudan bypass-signaali on terve, sillä muuten efektien piiri lisää soundiisi yläpäätä ja lopputulos voi olla liian kirkas.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, autamme sinua mielellämme.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana