lisätty Kassa

Keikkapäivä osa 5 - Aikaa levätä ja ihmetellä

Illan aikana esiintyy pääesiintyjän lisäksi useita bändejä. Kaikkia tarvittavia säätöjä monitorointiin ei saada koskaan tehtyä niin, että kaikki olisivat 100 % tyytyväisiä. Raja on vedettävä johonkin. Nyt se vedetään niin, että talonkin työntekijät saavat tarvittavan ruokailutaukonsa.

Kun lämmittelybändejä on useita, pääesiintyjän teknikkoryhmällä puolestaan on muutama tunti luppoaikaa. Perinteinen kanavasurffailu bussin sohvalla on varteenotettava vaihtoehto, mutta internet vie nykyään yleensä aina voiton. Sosiaalinen media kutsuu teknikkoa luokseen. Jos statuspäivitys jäi päivän alussa tekemättä, nyt on jo korkea aika. Internet tarjoaa tehokkaimman mahdollisen pakoreitin kiertueen rutiineista. Se ulottaa siipensä nykyään kaikkialle, jopa kiertuebussiin.

Bussin espressokeitin on myös nyt kova sana. Vaikka vieressä on kosmopoliittinen miljoonakaupunki, mikään ei voita dösäkahveja hyvässä seurassa, kuten somessa tavataan sanoa.

Dark Stage

Eräs teknikoiden ammattiliitto on onnistunut luomaan käytännön nimeltä Dark Stage. Tämän tunnin pituisen jakson aikana lavalle meno on ehdottoman kiellettyä, kaikilta. Sen tarkoituksena on varmistaa työntekijöille mahdollisuus ruokailuun ennen illan töitä. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta käy järkeen. Dark Stage ‑käytännön soisi yleistyvän Euroopassa, koska se on lopulta kaikkien etu.

Roadlag

Kiertueella huomaa, että on vaikeaa pysytellä toimistoaikojen tahdissa. Kun olen ensimmäistä kertaa konttorilla, kello on jo kuusi. Kotimaassa se on seitsemän. Ohoh, se tärkeä virastopuhelu jäikin huomiselle! Kiertueiden päivät sulavat yhteen ja ovat kuin jatkuvaa sumua, jonka läpi crew tarpoo. Viikonpäivät menettävät vähitellen merkityksensä kun jokainen ilta on kuin lauantai.

Suhteiden ylläpito eri aikavyöhykkeiden ja elämän eri realiteettien välillä vaatii työtä ja vaivannäköä. Skype-sessiot pitää sopia minuuttien tarkkuudella. Jos toisessa päässä ei olla valmiita, puhelu voi siirtyä seuraavaan päivään, mikä harmittaa molempia osapuolia.

Buy Out

Illallisen biffaamisen sijaan promoottori käyttää tänään Buy Out -optiota. Lämpimän ruuan sijaan jokainen saa 20 € suuruisen käteisrahan, jolla voi syödä missä haluaa.

Kun backstage notkuu voileipätarvikkeista eikä syömisestä ole kuin muutama tunti, säästäväisen kaverin on mahdollista pistää tuo raha taskuunsa. Leipien varassa voikin sinnitellä hetken, mutta lämpimän aterian väliin jättäminen kerta toisensa jälkeen aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia, ja stoppi iskee ennemmin tai myöhemmin. Tänään olemme entuudestaan tutussa kaupungissa, joten ruokailun hoitamisen ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä.

Elämä tien päällä

Parhaimmillaan matkustelu ja alituinen paikkojen vaihtuminen voi olla terapeuttista puuhaa. Se tarjoaa konkreettista pakoa arjesta ja kotona odottavista yhteiskunnan kahleista. Tien päällä ihminen on pakotettu olemaan juuri siellä missä keikka on. Maalliset huolet tuntuvat kaukaisilta. Konkreettisempia ongelmia on lähempänä, ja ne pitää ratkoa päivittäin. Tästä irtolaisen, lainsuojattoman, mustalaiskaravaanin tai kiertävän sirkuksen fiiliksestä kannattaa repiä kaikki mahdollinen irti.

Herkemmille kiertäminen voi olla vaikeata. Bussissa olo on kuin olisi sukellusveneessä. Alussa niin skarpit ja hyvinvoivat henkilöt muuttuvat kiertueen edetessä silminnähtävästi. Yksityisyyden puute voi ajaa ihmisen liki neuroottiseen tilaan. Joku ärsyyntyy helposti jatkuvasta ramppauksesta ja melusta. Turvana on vain ohut sängyn verho, joka erottaa yksilön jatkuvasta härdellistä.

Katselen bussin tummennetusta ikkunasta ulos. Kaupunki ei näytä pimeällä enää niin houkuttelevalta. Tuntuu, että minulla on kaikki tarvittava lähelläni. Tiedän, että lähin Gaudin rakennus on vain vajaan viidensadan metrin päässä. Silti haluaisin pysyä vain tässä. Tuttavieni ympäröimänä, kahvikoneen vieressä, lähellä sänkyä ja työpaikkaa.

Kiertuebussi

Eurooppalaiset kiertuebussit ovat parhaimmillaan prameita. Kiiltävät puupinnat, tuoksusaippuat, puhtaat käsipyyhkeet, kattojen peilit, nahkapenkit, tilavat sängyt ja tunnelmavalaistus luovat onnistuneen illuusion hotellista tien päällä.

Syy Nightliner-bussien käyttöön on yksinkertainen. Kun kiertueen reititys on tehty hyvin, vapaapäiviä ei kerry ja yöt nukutaan bussissa. Kyseessä on siis äärimmäisen kustannustehokas matkustuskeino. Bussissa ollaan yhtäjaksoisesti 8–10 viikkoa – sen pidempiä kiertueita voidaan pitää keikkamyyjän puolelta vakavana arviointikyvyn pettämisenä. Näinä viikkoina bussista tulee kuin toinen koti. Oma sänky, eli “sarkofagi”, muodostuu ainoaksi pakopaikaksi hektisestä kiertue-elämästä. Samalla se on jokaisen yksityisaluetta ja kuin oma pesä kirjoineen, latureineen ja juomapulloineen.

Kiertuekupla – lähteäkö ulos vai ei?

Kun paikat vaihtuvat päivittäin, matkalaista uhkaa uupumus. Kuten travelleri, joka hakeutuu muiden travellerien sekaan, kiertueammattilainenkin kiintyy omiinsa. Kiertueen henkilökunta, ohjekyltit ja bussi muodostavat tutun ympäristön, josta ulos murtautuminen on vaikeaa. Kutsun tätä kiertuekuplaksi. Vaatii ylimääräisen ponnistuksen puhkaista tuo kupla päivittäin ja jalkautua vieraaseen kulttuuriin, jossa kaikki ei olekaan valmiiksi pedattu.

Artisti heittää aivot narikkaan

Kiertuekupla koettelee artistia yhtä lailla. Itse asiassa pahemminkin. Hänen ei tarvitse ottaa mistään itse selvää, koska hän on palkannut sitä varten ympärilleen henkilökunnan. Päivien edetessä artisti maatuu ja nuortuu henkisesti kymmeniä vuosia.

Bändin soittajat voivat olla eri maissa asuvia ja ympäri maailmaa kiertäneitä maailmankansalaisia. Kiertueella he heittävät kuitenkin sanalla sanoen aivot narikkaan. Artisti voi kysyä teknikolta toistamiseen saman päivän aikana, missä on vessa? Mistä pääsen sisään keikkapaikalle? Miten saan jääkaapin oven auki? Miten ikkunan saa auki? Miten stereot saa päälle?

Vaikka luulisi, että jokainen aikuinen ihminen löytää tiensä vessaan ja saa halutessaan musiikin soimaan, keikkamatkoilla tämän suhteen tapahtuu jotain käsittämätöntä, johon minulla ei ole selitystä.

Kun teknikko sitten joskus pääsee kotiin, hän maksaa samalla mitalla vaimoparalleen, jos sellainen kotona on. Ei pahuuttaan, vaan pelkästään siksi, että kaikkitietävän esittäminen on vienyt veronsa. Joskus on vain mukava sanoa, ettei osaa tai tiedä.

Happihyppely

Internet on koluttu puhki ja bussi alkaa käydä klaustrofobiseksi. Tuumasta toimeen ja teoriasta käytäntöön, siis. Auttaisiko pieni kävely ja nähtävyyksien bongaus orastavaan kiertueahdistukseen?

Happea ja sitä myötä endorfiinia saa helposti kävelemällä vieraassa ympäristössä. Tunnissa ehtii nähdä paljon ja voi jatkaa aamulla keskeytynyttä tutkimusretkeään. Pienellä ennakkosuunnittelulla voi myös ehtiä näkemään tärkeimmät nähtävyydet (Gaudi), tsekkaamaan hieman historiallista korttelistoa (Barri Gòtic) tai vain imemään paikallista kulttuuria itseensä (Las Ramblas).

Barcelona on priimaesimerkki kaupungista, joka näyttäytyy iltaisin kirjaimellisesti hyvinkin eri valossa. Hämärän turvin koloistaan kömpii esiin yhteiskunnan pohjasakka. Taskuvarkaat, huumediilerit, prostituoidut, kodittomat hörhöt ja kaiken maailman vedättäjät, lista on loputon.

Käytä järkeäsi, kun seikkailet vieraissa kortteleissa. Alkoholi on suurin yksittäinen riskitekijä. Valtaosa tapauksista, joissa suomalaista on ”kohdeltu kaltoin” ulkomailla, on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Tämä pätee myös itseeni.

Vuosien saatossa Barcelonassa tapahtunutta: 

  1. Minulta on varastettu lompakko ihmistungoksessa. Olin kännissä.
  2. Unohdin takkini kadulle, ja kun palasin hakemaan sitä, se oli viety. Olin kännissä. 
  3. Eräs marokkolainen erehdytti (lue: kusetti) minua yöllisessä kaupanteossamme. Olin kännissä. 
  4. Olin joutua discon ulkopuolella tappeluun. Olin kännissä.

Itse asiassa kaikki elämäni ikävät asiat ovat tapahtuneet kännissä, olin sitten Barcelonassa tai en.

Jos on skarppi ja tarkkailee ympäristöään, voi olla melko huoletta melkein missä vain. Liiat arvoesineet kannattaa kuitenkin jättää bussin suojaan, omaan sarkofagiin. Rosvot eivät koskaan halua uhrilta muuta kuin rahaa tai rahanarvoista tavaraa. He ovat alansa ammattilaisia, eivätkä pahoinpitele ketään pelkästään huvin vuoksi.

Katuja mittaillessaan vaatii itsekuria kyetä sulkemaan työasiat pois mielestään. Nämä ovat kallisarvoisia minuutteja. Pitäisi yrittää elää hetkessä, sillä tätä iltaa ei saa koskaan enää takaisin. Perussääntönä on, että jos sillä hetkellä ei voi tehdä asioiden eteen mitään, ei niistä myöskään kannata murehtia.

Kulttuurishokki

ilmenee yksinkertaisimmillaan siten, että paikalliset ihmiset, heidän tapansa ja jopa heidän käyttämänsä aakkoset alkavat ärsyttää. Liian pitkä poissaolo kotoa luo tunteen, ettei elämä ole hallinnassa.

Kiertueella koettu kulttuurishokki eroaa lomalaisen kokemuksista. Paikat vaihtuvat päivittäin. Erimaalaisten ihmisten tapaaminen ja kielten kuuleminen voivat alkaa ahdistaa. Eksoottinen kohde voikin tuntua vastenmieliseltä. Ruoan, juomien ja hajujen etovuus on asia, joka ajaa ihmisen lopulta amerikkalaiseen pikaruokaketjuun. Ravintoloiden globaali presenssi on todiste niiden tarpeellisuudesta ja siitä, että kulttuurishokki ajaa ihmisiä tutun ja turvallisen pariin, ennemmin tai myöhemmin.

Vieraslista

Istuttuamme kahvilan pöytään puhelimeni soi. Langan toisessa päässä on laitesponsorimme paikallinen edustaja. Hän pahoittelee myöhäistä yhteydenottoaan, ja pyytää nimiä bändin vieraslistalle. Tekisi mieleni kouluttaa häntä ja sanoa, ettei onnistu. Nimilistat tehdään ennen ovien aukeamista, piste. Tosiasiassa tarvitsen häntä kuitenkin enemmän kuin hän minua, joten lupaan hoitaa asian.

Tilanne on kinkkinen. Kiertuemanageri ei paijaa päätäni, jos vaivaan häntä tähän aikaan illasta nimilistapyyntöineni. Keikkapaikan ovet ovat jo auki, ja paikan päällä on luultavasti täysi tohina päällä.

Koostan vieraani plus ykkösineen puhelimen "notes" -ohjelmaan ja meilaan ne kiertuemanagerille hymiöillä varustettuna. Hän voi copy pastettaa nimet meilistä helposti muun listan jatkoksi ja printata lisäykset ovimiehelle. Laitan hänelle vielä tekstarin perään, pahoitteluiden ja lisähymiöiden kera. Pian saan kuittauksen, että asia on hoidossa. Hyvä, hyvä!

Äkilliset sairastapaukset

Särvin viimeisiä tapaksiamme, kun kollegani valittaa pahoinvointisuuttaan. Hän käy muutaman kerran vessassa. Kiertuebussissa on onneksi lääkkeitä. Kaikista ikävintä ja raadollisinta teknikon työssä on se, että keikat pitää hoitaa kipeänäkin.

Jos teknikko on täysin sängyn omana, muu crew joutuu hoitamaan hänenkin tonttinsa. Peruuntunut keikka tarkoittaisi organisaatiolle isoa lovea budjettiin, eikä tähän vaihtoehtoon päädytä kuin pakon edessä. Melkeinpä ainoa hyväksyttävä syy keikan peruuntumiseen on solistin sairastuminen. Jos hän ei pysty laulamaan, keikkaa ei voida tehdä.

Takaisin keikkapaikalle

Kaverini tuntuu hieman puolitehoiselta, ja vaikka kuinka yritän pysyä rauhallisena, huomaan vastuun painavan meitä keikkapaikalle. Maksan laskun, ja lähdemme kävelemään takaisin.

On äärimmäisen haastavaa yrittää rentoutua illalla ennen keikkaa. Kierrokset ovat korkealla, ja huomaan palaavamme keikkapaikalle turhankin hyvissä ajoin. Toverini sanoo voivansa hyvin eli kyseessä oli väärä hälytys. Luojan kiitos.

On huojentavaa nähdä laitteistonsa lavalla koskemattomana. Valtakunnassa kaikki hyvin. Seuraavaksi totean, että minulla on vielä kosolti aikaa enkä keksi mitään tekemistä. Pyöriessäni ympyrää ajattelen huvittuneesti, että mikäs kiire tänne nyt olikaan takaisin? Olisin hyvin voinut nauttia toisenkin café con lechen ja katsella kulttuurikaupungin vilinää. Kiertuekupla, vastuu ja huoli kaverista ovat kuitenkin vastustamattomia voimia.

Teknikko ja alkoholi

Nämä ovat juuri niitä hetkiä, jotka ajavat jepen juomaan. Nyt olisi helppo tarttua pulloon ja tappaa aikaa kumoamalla pari kylmää katalonialaista lageria. Tämä menettely ei valitettavasti vetele. Ei nyt, eikä pitkässä juoksussa. Jos juoda täytyy, tulee se ilo säästää keikan jälkitunnelmiin. Teknikolla on työssään nollatoleranssi. Joissain ryhmissä olutta kitataan pitkin päivää. Sen kun vaan. Heille voin sanoa, että kaikki kiva loppuu aikanaan. Skarppi crew on paras crew. Aina.

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana