lisätty Kassa

Ilmaiset toimitukset Custom Boards Premium-jäsenille

2. Pedaalien pohjien teippaaminen

Pedaalien pohjat täytyy puhdistaa ennen niiden teippaamista ja kiinnittämistä lautaan. Uudet pedaalit eivät ole ongelma, mutta käytettyjen pedaalien pohjien puhdistaminen vanhoista liimajäämistä on työlästä, riippuen siitä mitä teippiä niissä on käytetty. 

Käytämme Custom Boardsilla pedaalien pohjien puhdistamiseen liima- ja kumijäämistä PRF Label Off sprayta.

Pedaalien pohjien tulisi olla täysin tasaiset ja puhtaat. Kaikenlaiset kumitassut tulee irrottaa pohjista. Jos et henno repiä Boss-pedaalisi kumipohjaa irti, käännä koko pohja ympäri ja kokeile, mahtuuko kumipohja laitteen sisälle. Joissakin malleissa tämä onnistuu.

WAHIEN KUMITASSUT

Wahien pohjissa olevat kumitassut tulee irrottaa.

Niiden väleihin jääneen ylimääräiseen tilan voi tilkkiä Custom Boardsin wah-kitillä,

Custom Boards Components - Wah-Kit sisältää neljä oikean levyistä ja paksuista metallirengasta. Niiden käyttö ehkäisee pohjalevyn heilumisen, kun kumitassut on otettu wahista pois.

 • Jos pedaalien pohjissa on vanhoja teippejä, revi ne pois.
 • Laita kaikki pedaalit tasaiselle alustalle ja suihkuta PRF Label Off sprayta niiden pohjaan. Anna aineen vaikuttaa ja pureutua liimajäämiin noin viidentoista minuutin ajan. Jos liimatahrat ovat sitkeästi kiinni, kannattaa aineen antaa vaikuttaa pidempään.

 • Kun PRF Label Off on tehnyt tehtävänsä, pyyhi lopuksi liimajäämät pois peukalolla tai karkealla kangasliinalla.

Jos liimajäämiä on yhä jäljellä, voit suihkuttaa sinistä PRF 6-68 -sprayta pedaalin pohjaan ja hinkata sitä nopeasti liinalla ennen aineen haihtumista. Ei haittaa, vaikka suihkauttaisit kaikkien pedaalien pohjat lopuksi tällä spraylla ja pyyhkäisisit niiden pintaa vielä kerran, sillä se poistaa tehokkaasti kaikki mahdolliset rasvajäämät pedaalin pohjasta.

 • Asettele pedaalit nyt yksitellen takaisin pedaalilaudan rungon päälle ottamasi valokuvan perusteella.
 • Tarkkaile, miten pedaalit asettuvat pedaalilaudan rimojen tai kolojen mukaan. Teippiä ei kannata jättää paljaana rimojen väliin keräämään pölyä ja hiekkaa.

Kiinnitysmateriaalit

Käytämme Custom Boardsilla kirkasta 3M Dual Lock SJ 3560 ‑teippiä parhaan kiinnityksen takaamiseksi. Sen liimapinta on äärimmäisen pitävä, mutta sen nystyröiden tiheys on tarpeeksi väljä, minkä johdosta efektit saa vielä halutessaan pois laudasta. Nystyrät pitävät efektit silti kiinni laudassa, vaikka se olisi ylösalaisin.

3M Dual Lockin erottaa kopioista se, että sen liimapinta ei jätä jälkiä efektiin tai pedaalilautaan, jos haluat vaihtaa efektin toiseen.

Voit käyttää myös Velcroa, mutta huomioi, että se toimii vain täysin tasaisilla pinnoilla eikä kestä yhtä paljon rasitusta. Esimerkiksi wah-pedaalin pohjassa olevat mutterit ovat sen verran korkeat, että ei Velcro ulotu niiden yli, vaikka kumitassut olisikin otettu pois.

3M Dual Lock -teippi on sen verran paksumpaa, että se ulottuu mahdollisten kotelon ja patteriluukkujen ruuvien yläpuolelle. Lisäksi Velcro tuppaa ”nitkumaan” hieman, jolloin pedaalit liikkuvat laudassa häiritsevästi. Tarvittaessa voit repiä vanhat velcrot laudastasi pois ja liimata siihen kontaktiliimalla mustaa polyuretaanimuovia niin, että saat efektit lautaan kunnolla 3M Dual Lockilla kiinni.

Huomioi, että 3M Dual Lock -teippiä ei tarvitse laittaa koko pedaalin pohjan leveydeltä, vaan yksi raita sivusuunnassa ylös ja alas riittää. Teipissä olevat kiinnitysnystyrät antavat parhaan pidon, kun ne ovat poikittain suhteessa soittajan jalasta tulevaan rasitukseen.

3M Dual Lockia tarvitaan 20 cm jokaiseen normaalikokoiseen pedaaliin. Leikkaa siitä neljä 5 cm palaa pedaalin alle. Jos pedaalin runko on kookkaampi, vastaava määrä voisi olla 30 cm pedaalia kohden, jolloin noin 3-4 cm palat ylä- ja alakulmissa riittävät pitämään melko suurenkin pedaalin paikoillaan.

Jos olet päättänyt suunnitteluvaiheessa, että tarvitset pedaaliesi alle korotuspaloja, kiinnitetään ne ensiksi lautaan täysin samalla tavalla kuin pedaalitkin.

Jos joudut korottamaan pedaaliasi vain hieman, kätevä tapa saada sitä ylemmäs on laittaa tuplakerros 3M Dual Lock -teippiä sen alle, niin että kerrosten liimapinnat tulevat vastakkain. Muuten pedaalien pohjien teippaus tapahtuu normaalisti.

 • Mittaa käytössäsi olevalla teippirullalla pedaalin pohja leveyssuunnassa ja leikkaa terävillä saksilla palanen teippiä niin, etteivät sen reunat tule pedaalin yli.
 • Mittaa seuraavaksi leikkaamasi pala teippirullaa vasten ja leikkaa siitä toinen samankokoinen pala.
 • Kiinnitä teipinpalat toisiinsa, mutta älä poista vielä niiden suojamuoveja.

Jos pedaalin runko on suorakulmainen, toista toimenpide, tai jos pedaalin muoto on epäsuhtainen, mittaa tarvittaessa sen alaosa ja tee samat vaiheet uudestaan.

 • Kiinnitä teipit paikoilleen pedaalien pohjiin, mutta jätä lautaan tulevan puolen suojamuovi vielä paikoilleen.
 • Aseta pedaali takaisin laudalle omille paikoilleen teipit pohjassa.
 • Toista toimenpide kaikille pedaaleille.

Volume-, ekspressio- tai wah-pedaaliin voi lisätä ylimääräiset teipit pystysuunnassa tai vaakasuunnassa keskelle osuvien rimojen kohdalle, jolloin niihin muodostuu useampia kiinnityspintoja. Tämä auttaa pitämään efektin rungon vakaana, vaikka sitä poljettaisiin kuinka voimakkaasti.

LISÄÄ AIHEESTA:

Palaa DIY-oppaan päävalikkoon >

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana

Liity Custom Boards Premiumiin ja saa ilmaiset toimitukset EU:n sisällä sekä ensimmäisenä tiedon koulutuksistamme, tarjouksistamme ja uusista artikkeleistamme.

LIITY CUSTOM BOARDS PREMIUMIIN