lisätty Kassa

Ilmaiset toimitukset Custom Boards Premium-jäsenille

1. Pedaalien huolto

Pedaalien kunnon kartoittaminen on ensimmäinen vaihe pedaalilautasi rakennuksessa.

Laitteiden mahdolliset viat pitää haarukoida pois ennen kuin alat kiinnittämään mitään pedaalilautaan.

Jos jonkin efektin kytkin ei toimi kunnolla, wahin potentiometri rohisee, jonkin efektin kytkin on rikki tai pedaali on vaikkapa mykkä, voidaan tarvittavat toimenpiteet tehdä ennen niiden kiinnitystä lautaan.

Voit tilata tarvittavat osat heti, jos vastaavanlaista ei löydy varaosavalikoimastasi. Voit joutua tilaamaan parikin erilaista osaa, jotka kannattaa haarukoida heti aluksi ja tilata samalla kertaa. Näin pedaalilaudan valmistus ei viivästy, vaan voit jatkaa sen tekemistä odottaessasi tarvittavia varaosia.

Ennen huoltotoimenpiteitä voidaan digitaalisiin pedaaleihin tehdä myös mahdolliset firmware-päivitykset, kun ne ovat vielä irti laudasta. Tätä vaihetta ei kannata jättää myöhemmäksi, vaan se on hyvä hoitaa heti alta pois.

 • Ota pedaalilaudastasi valokuva suunnittelussa päättämästäsi efektien järjestyksestä ja pidä kuva saatavilla koko projektin ajan.

 • Ota pedaalit yksi kerrallaan pedaalilaudan päältä työpöydälle odottamaan seuraavaa työvaihetta.
 • Tarkista ensin pedaalien kunto silmämääräisesti. Laitteista näkee nopeasti, ovatko ne olleet kovalla koetuksella ja ovatko ne pölyn tai hienon hiekan peitossa. 
 • Puhdista pedaalit aluksi PRF Air Duster paineilmalla, sillä muuten lika kulkeutuu väistämättä ennen pitkää laitteen liittimiin, potikoihin ja kytkimeen.

– Säädä vahvistin pedaaleja testattaessa korkeille gain-asetuksille, jolloin mahdolliset viat ja rohinat tulevat nopeammin esiin.

– Kytke testauksessa oleva efekti virtalähteeseen, ja käytä vain sen yhtä lähtöä. Varmista, että virtalähteessä on riittävästi virtaa, ja että jännite ja liittimen tyyppi on oikea kulloinkin testattavalle pedaalille.

– Käytämme kahta luotettavaksi havaittua kitarajohtoa, joista toinen tulee kitaran ja efektin väliin ja toinen efektin ja vahvistimen väliin.

Voit suorittaa testauksen joko kitarallasi tai erillisellä signaaligeneraattorilla. Erillisen signaalilähteen käyttäminen helpottaa testausta, koska silloin sinulla on molemmat kädet käytössäsi. 

Signaaligeneraattorina voi toimia vaikka älypuhelin, johon on tallennettu valikoima testiääniä. Hyödyllinen testiääni on esimerkiksi pink noise, jonka avulla löydät helposti potentiometrien rahinat. Voit kokeilla myös eri taajuksilla soivia testiääniä, joiden avulla voit varmistua, etteivät minkään efektin liittimet tai kytkin pätki. Voit käyttää esimerkiksi näitä testiääniä.

Custom Boards test tone 1
Custom Boards test tone 2
Custom Boards test tone 3
Custom Boards test tone 4 (pink noise)

Jos sinulla ei ole puhelimesi ja efektin väliin sopivaa johtoa, voit tilata meiltä Custom Boardsin testijohdon.

 • Kytke joko puhelimestasi tai kitarastasi tuleva johto ensimmäiseen pedaaliin.
 • Pistä testiääni soimaan tai näppää jokin kitarasi vapaa kieli soimaan ja kääntele efektin potikoita ääriasennosta toiseen.
 • Kytke efekti päälle ja pois toistuvasti ja kuuntele kytkimen mekaanista ääntä.
 • Kiristä kaikki pedaalin ruuvit, sekä jakkien, kytkimen ja potentiometrien mutterit.

 • Ota testausta varten valmiiksi irtonainen luotettavan valmistajan urosplugi tai jokin kitarajohdoistasi. Esimerkiksi Neutrikin suora liitin on tähän kätevä. Emme halua, että ronklaat pedaaleitasi Kaukoidässä valmistetuilla liittimillä, joiden koot saattavat vaihdella huomattavasti. Puhdista testiliitin kuivalla liinalla rasva- ja hiekkajäämistä.
 • Suihkuta pedaalin kaikki jakit PRF 6-68 -spraylla ja kytke irtonainen plugi toistuvasti jakkiin ja pyöritä sitä hieman. Tämä estää mahdollisen alkavan hapettumisen pedaalin sisällä olevassa jakissa.
 • Tee sama pedaalin virtaliittimelle erillisellä pedaalisi virtaliittimeen sopivalla johdolla. PRF 6-68 ei johda sähköä, joten voit kytkeä pedaalin putsauksen jälkeen heti takaisin virtalähteeseen.

Jos jokin potentiometreistä rohisee, avaa pedaali ja puhdista potentiometri läpikotaisin ensin PRF 6-68 -spraylla ja sen jälkeen vielä kertaalleen voitelevalla PRF 7-78 -spraylla. Kääntele potentiometriä ääriasennosta toiseen, kunnes aine vaikuttaa ja rohina poistuu. Jos tämä toimenpide ei auta, toista se tarvittaessa tai vaihda potentiometri.

 • Vaihda tarvittaessa rikkinäiset tai epäluotettaviksi havaitsemasi kytkimet uusiin ja testaa vielä kerran niiden toiminta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Palaa DIY-oppaan päävalikkoon >

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana

Liity Custom Boards Premiumiin ja saa ilmaiset toimitukset EU:n sisällä sekä ensimmäisenä tiedon koulutuksistamme, tarjouksistamme ja uusista artikkeleistamme.

LIITY CUSTOM BOARDS PREMIUMIIN