Sähkökitarajärjestelmissä on aina hurina- ja meluongelmia. Ongelmia on sekä demobändillä kellarissa että stadionilla soittavalla megabändillä.
On helppo syyttää keikkapaikon sähköjä, kun omat kamat hurisevat, mutta jokainen oppii lopulta kantapään kautta, että jos järjestelmä on alun perin huonosti suunniteltu ja siinä on käytetty heikkolaatuista virtalähdettä, se on huomattavasti herkempi kaikille muutoksille. Mitään "mystisiä" vikoja ole olemassa, vaan kaikkiin löytyy selitys ja ratkaisu.
Häiriöäänet kitaraefekteissä johtuvat usein puutteellisesta virransyötöstä eivätkä viallisista pedaaleista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos efekti pitää häiriöääntä ollessaan pois päältä, vika on luultavasti virransyötössä. Virittimet kuuluvat myös tähän kategoriaan, eli jos viritin tuottaa sivuääniä vaikka sen pitäisi olla mute-tilassa, pedaalien virransyöttö kannattaa käydä huolellisesti läpi.
Jos laudassasi tai pedaaleissasi on ollut ongelmia hurinoiden suhteen, ensiksi tulee selvittää, johtuvatko ne mahdollisesti heikkotasoisesta tai vääränlaisesta virtalähteestä. Jos näin on, se kannattaa vaihtaa sellaiseen malliin, jonka avulla signaali on vapaa häiriöäänistä.
Hurinatapauksissa paikalta löytyy usein ammattikoulussa sähköä opiskellut henkilö, joka tulee sekoittamaan vianetsintää alla listatuilla myyteillä. Vaikka ne voivat olla totta voimalinjoja pellolle pystyttäessä, niillä ei ole mitään todellisuusperää kitarajärjestelmien vianratkaisussa.
Vaiheen ja neutraalin kääntö
Ennen vanhaan Schuko käännettiin toisin päin pistokkeessa ja häiriöt muka poistuivat, mutta eivät enää. Älä edes vaivaudu kokeilemaan.
Induktanssi johtojen välillä
Jos sinulla on vahvistimen vieressä vähänkään johtoa käärittynä rullalle tai vetelet niitä samansuuntaisesti lavalla, tämä on seuraava epäilty syypää. Hyvin harvassa ovat ne tilanteet, joissa johtoviuhkan sisään vedetyt johdot ovat aiheuttaneet häiriötä järjestelmään. Kitarajärjestelmissä kulkee niin vähän ampeereja (virtaa), ettei induktiota johtojen välillä pääse syntymään. Järjestelmän tulisi olla todella monimutkainen, jotta johdot alkaisivat reagoimaan toisiinsa. Lisäksi siellä pitäisi kulkea huomattavasti enemmän virtaa.
1) Muuntajahurina
Wah-wah-pedaalien sisällä oleva induktorikela reagoi analogisten virtalähteiden sisällä olevaan muuntajaan ja aiheuttaa järjestelmään matalaa huminaa. Pedaalilaudan alle kiinnitettävä virtalähde tulee sijoittaa niin, että wah wah on mahdollisimman kaukana analogisesta virtalähteestä. Tämä koskee myös vahvistimen muuntajia ja kaikutankkia. Jos virtalähde on vahvistimen päällä, ne voivat reagoida toisiinsa.
Klassisin esimerkki muuntajahurinasta on Line 6:n vuonna 2000 julkaisemat Stompbox Modeler -sarjan pedaalien virtalähteet. Efektit ovat soundeiltaan relevantteja, mutta niiden virtalähteet ovat erittäin herkkiä poimimaan ja antamaan melua ympäristöönsä.
Etenkin wah-wah-pedaalien sisällä oleva induktori-kela reagoi analogisten virtalähteiden sisällä olevaan muuntajaan ja aiheuttaa matalaa huminaa järjestelmään. Wah kannattaakin sijoittaa aina mahdollisimman kauas muuntajalla varustetusta virtalähteestä. Tämä ongelma voi esiintyä muidenkin tyyppisten pedaalien kohdalla, joten haluamme kartoittaa ne efektit ennen kuin kiinnitämme virtalähteen vahingossa niiden viereen.
2) Muuntajahurina signaalijohdoissa
Virtalähteen muuntaja voi aiheuttaa häiriöitä myös johtojen kautta. Kitaran signaali on lähtökohtaisesti heikko, ja jos johto kulkee liian lähellä muuntajaa, se poimii häiriöitä itseensä. Pedaalilaudan sisällä kulkevat johdot tulisi aina vetää mahdollisimman kauaksi sen virtalähteistä. Käsin tehtyjen putkivahvistimien avaaminen tai sellaisten rakentaminen itse on hyvää oppia pedaalilaudan rakentamiseen, sillä niissä pätevät hyvinkin samat lainalaisuudet.
Tilannetta pahentaa se, jos samaa signaalia vedetään edestakaisin laudassa esimerkiksi bypass-loopperin läpi. Ylipäätään jos signaali on eri vahvuista, eri suuntiin kulkiessaan se poimii helposti häiriötä viereisestä johdosta, ja jos mukana on muuntajasta poimittuja häiriöitä, se alkaa kiertää pedaalilaudan sisällä ja luo eräänlaisen parasiittisen piirin eli sähköpiirin, jota laudassa ei pitäisi olla. Tällainen tilanne on helppo huomata. Kokeile siirtää johtoja kauemmaksi virtalähteestä tai ottaa virtalähde vaikkapa pois pedaalilaudasta ja antaa virtaa pedaaleille hieman kauempaa. Tilanne äityy harvoin niin vakavaksi, etteikö sitä saisi ratkottua johtojen paikkoja siirtämällä.
3) Halvat hakkurimuuntajat
Viime vuosina usein nähty tapa on syöttää pedaaleille virtaa kännykän laturia muistuttavan pienemmän ”mokkulan” avulla. Tällaista virtalähdettä kutsutaan nimellä hakkurivirtalähde (eng. switching power supply). Tällaisen virtalähteen tunnistaa sen keveydestä, pienestä koosta ja siitä, että sen kyljessä on teksti 110 V – 230 V, mikä tarkoittaa, että se toimii eri jännitteillä ympäri maailmaa.
Hakkurivirtalähteitä on teetetty vuosien saatossa eri alihankkijoilla, joten edes saman valmistajan samalta näyttävät virtalähteet eivät ole välttämättä tekniikaltaan identtisiä. Nykyään liki kaikkien pedaalivalmistajien valikoimista löytyy jonkinlainen Kiinasta hankittu tarvikehakkurimuuntaja.
Hakkurivirtalähde tuottaa paljon virtaa (ampeereja) mutta sirisee helposti etenkin digitaalisten efektien kanssa. Hakkurivirtalähteet sekoittavat aikasidonnaisten pedaalien prosessorien kellotaajuudet ja aiheuttavat niihin ikävää sirinää. Näitä ovat muun muassa reverb- ja delay-pedaalit.
Ne voivat toimia yhden pedaalin kanssa, mutta kytkemällä niitä daisy chain -periaatteella saadaan varmasti aikaan häiriöääniä.
Relevantti vaihtoehto on korvata halpa hakkurivirtalähde laadukkaalla, modernilla hakkuriteknologiaan perustuvalla virtalähteellä. Nämä virtalähteet eivät poimi häiriöitä itseensä ja lisäksi niiden edistynyt audiofiltteröinti pitää ylimääräiset häiriöäänet loitolla.
4) Analogiset tarvikemuuntajat
Verkkovirran voi muuntaa pedaaleille sopivaksi jännitteeksi monella eri tavalla. Maailmasta löytyy monia erilaisia tarvikemuuntajia, joista voi saada ulos eri jännitteitä niistä löytyvän kytkimen avulla. Näitä virtalähteitä ei yleensä ole tarkoitettu audiokäyttöön. Niissä ei ole minkäänlaista filtteröintiä häiriöääniä vastaan, joten ne aiheuttavat helposti melua signaalitielle. Emme suosittele käyttämään tällaisia virtalähteitä, sillä ne eivät myöskään ole eristettyjä, ja pahimmillaan ne voivat jopa rikkoa pedaalisi.
5) Pedaalilauta, jossa on virtalähde valmiina
Emme myöskään suosittele muovisia pedaalilautoja, joissa virtalähde on integroituna ja sisäänrakennettuna. Ne sisältävät yleensä halvan hakkurivirtalähteen, jota ei ole tarkoitettu audiokäyttöön ja joka aiheuttaa poikkeuksetta häiriöääniä soundiin. Tällaisen yhdistelmän kanssa ei koidu kuin ongelmia, sillä tällaiset laudat hurisevat tai sirisevät varmasti. Lisäksi kun ne hajoavat, pedaalilauta on vaillinainen, eikä siinä ole enää tilaa muulle virtalähteelle.
Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.