lisätty Kassa

Säästä selvää rahaa ja huolla pedaalisi itse

Olemme vuosien saatossa huomanneet, että soittajat eivät joko ymmärrä, halua ymmärtää tai välitä siitä, etteivät kaikki heidän pedaalinsa ole kunnossa. Efektit ovat voineet lojua irtonaisina ja niitä on kuljetettu muovikassissa vuosikausia, jolloin niiden potikat ja jakit ovat täynnä pikkuvikoja. Meille tuodaan usein puolikuntoisia pedaaleita lautaan asennettavaksi ja ajatellaan, että ne “korjaantuvat siinä samalla”. Olemme ottaneet tavaksi kysyä:

Ovatko kaikki efektisi kunnossa? Rehellisesti?

Jos teet itse oman pedaalilautasi, sinun pitää kysyä tämä kysymys itseltäsi. Omien pedaalien kunnon suhteen pitää olla kriittinen. Jos sinulla on vanhoja pedaaleja, joiden osat ovat löysällä ja joiden liittimet pätkivät ja poksuvat, ei ole mitään järkeä asentaa niitä sellaisenaan uuteen pedaalilautaan.

Ne pitää joko korjata tai vaihtaa uuteen. Tunnollinen pedaalilaudan kasaaja käy läpi kaikkien efektien kontaktipinnat, jakit ja kytkimet ja etsii niistä mahdollisia miinoja. Jos hän ei osaa korjata niitä, ne tulee lähettää jonnekin huollettavaksi.

Eristä vika pedaaliin

Yllättävän usein vika on jossain muualla kuin pedaalissa. Etenkin silloin, kun kitarajärjestelmä on monimutkainen, vian eristäminen on ensimmäinen ja tärkein vaihe sen paikallistamisessa.

 • Jos pedaali on vielä pedaalilaudassa, katso, ovatko pedaalin liittimet kunnolla kiinni ja meneekö virtajohto pohjaan asti.
 • Varmista, että testauksessa käytetyt johdot, kitara ja vahvistin ovat ehjiä.
 • Testaa laitetta yksinään tuoreella paristolla tai sen omalla virtalähteellä vain instrumentti ja vahvistin kytkettynä.
 • Yleinen vika on esimerkiksi Cry Baby -wahin paksun kuoren aiheuttama vika, jossa kulmamallinen virtaliitin pomppaa helposti ulos.
 • Tarkista, että pedaali saa oikeaa jännitettä, tarpeeksi virtaa ja että virtalähteen polariteetti on oikea.
 • Ota myös mahdollinen daisy chain -syöttö pois ja kytke pedaali suoraan eristetyn virtalähteen ulostuloon.

Osaisinko huoltaa pedaalini itse?

Pedaalien kunnon kartoittaminen on ensimmäinen vaihe pedaalilautasi rakennuksessa. Laitteiden mahdolliset viat pitää haarukoida pois ennen kuin alat kiinnittämään mitään pedaalilautaan. Jos jonkin efektin kytkin ei toimi kunnolla, wahin potentiometri rohisee, jonkin efektin kytkin on rikki tai pedaali on vaikkapa mykkä, voidaan tarvittavat toimenpiteet tehdä ennen niiden kiinnitystä lautaan.

Voit tilata tarvittavat osat heti, jos vastaavanlaista ei löydy varaosavalikoimastasi. Voit joutua tilaamaan parikin erilaista osaa, jotka kannattaa haarukoida heti aluksi ja tilata samalla kertaa. Näin pedaalilaudan valmistus ei viivästy, vaan voit jatkaa sen tekemistä odottaessasi tarvittavia varaosia.

Moni lähettää efektinsä suoraan huollettavaksi tekemättä niille perustarkistuksia, jotka olisivat helppoja toimenpiteitä kaikille muusikoille ilman minkäänlaista elektroniikan syvempää tuntemusta. Jos haluat säästää itseltäsi aikaa ja rahaa, lue tämä artikkeli ja katso mielellään vielä videokin, ennen kuin lähetät vialliseksi kokemasi laitteen jonnekin huollettavaksi. Ongelma voi olla helpompi ratkaista kuin uskotkaan.


Ennen huoltotoimenpiteitä voidaan digitaalisiin pedaaleihin tehdä myös mahdolliset firmware-päivitykset, kun ne ovat vielä irti laudasta. Tätä vaihetta ei kannata jättää myöhemmäksi, vaan se on hyvä hoitaa heti alta pois.

 • Ota pedaalilaudastasi valokuva suunnittelussa päättämästäsi efektien järjestyksestä ja pidä kuva saatavilla koko projektin ajan. Ota pedaalit yksi kerrallaan pedaalilaudan päältä työpöydälle odottamaan seuraavaa työvaihetta.

Ulkoisten osien puhdistus ja kiristys

Tarkista ensin pedaalien kunto silmämääräisesti. Laitteista näkee nopeasti, ovatko ne olleet kovalla koetuksella ja ovatko ne pölyn tai hienon hiekan peitossa. Puhdista pedaalit aluksi PRF Air Duster 4-44 paineilmalla, sillä muuten lika kulkeutuu väistämättä ennen pitkää laitteen liittimiin, potikoihin ja kytkimeen. Kiristä kaikki pedaalin ruuvit, sekä jakkien, kytkimen ja potentiometrien mutterit.

Onneksi suurin osa efektien vioista on vain liittimiin ja potikoihin ajautunutta töhnää. Koska efektit ovat kiinteinä pedaalilaudoissa eikä jakkeja ja plugeja irrotella välillä toisistaan, ne jäävät helposti puhdistamatta, jolloin niihin kertynyt kondensaatio alkaa reagoimaan yhdessä hapen kanssa ja syövyttää jakin metalliosia. Hapetusreaktio muodostaa pinnan, joka alkaa aiheuttaa pätkimistä liittimissä. Se tulee puhdistaa pois.

Efektin ja kytkimen testaus

Säädä vahvistin pedaaleja testattaessa korkeille gain-asetuksille, jolloin mahdolliset viat ja rohinat tulevat nopeammin esiin.

– Kytke testauksessa oleva efekti virtalähteeseen, ja käytä vain sen yhtä lähtöä. Varmista, että virtalähteessä on riittävästi virtaa, ja että jännite ja liittimen tyyppi on oikea kulloinkin testattavalle pedaalille. Ota kaikki muut laitteet pois signaalitieltä.

– Käytä kahta luotettavaksi havaittua kitarajohtoa, joista toinen tulee kitaran ja efektin väliin ja toinen efektin ja vahvistimen väliin.

Voit suorittaa testauksen joko kitarallasi tai erillisellä signaaligeneraattorilla. Erillisen signaalilähteen käyttäminen helpottaa testausta, koska silloin sinulla on molemmat kädet käytössäsi.

Signaaligeneraattorina voi toimia vaikka älypuhelin, johon on tallennettu valikoima testiääniä. Hyödyllinen testiääni on esimerkiksi pink noise, jonka avulla löydät helposti potentiometrien rahinat. Voit kokeilla myös eri taajuksilla soivia testiääniä, joiden avulla voit varmistua, etteivät minkään efektin liittimet tai kytkin pätki. Voit käyttää esimerkiksi näitä testiääniä.

Jos sinulla ei ole puhelimesi ja efektin väliin sopivaa johtoa, voit tilata meiltä Custom Boardsin testijohdon.

 • Kytke joko puhelimestasi tai kitarastasi tuleva johto ensimmäiseen pedaaliin.
 • Pistä testiääni soimaan tai näppää jokin kitarasi vapaa kieli soimaan ja kääntele efektin potikoita ääriasennosta toiseen.
 • Kytke efekti päälle ja pois toistuvasti ja kuuntele kytkimen mekaanista ääntä. Vaihda tarvittaessa rikkinäiset tai epäluotettaviksi havaitsemasi kytkimet uusiin ja testaa vielä kerran niiden toiminta.

Jakkien puhdistaminen

Pienet rutinat ja rohinat saa helposti pois puhdistamalla laitetta elektroniikkakäyttöön tarkoitetulla aineella. PRF:n sininen spraypullo (6-68) on tässä avuksi. Lyhyt ruiskaus, työnnetään plugia sisään ja ulos samalla hieman pyöritellen, ja jakki on puhdas. Saman käsittelyn voi tehdä myös kaikille plugeille. Etenkin kitarajohto kerää helposti likaa keikkalavoilta, joten sen liittimet kannattaa puhdistaa ennen kuin sen kytkee kiinni kitaran jakkiin. Kolmas puhdistamisen paikka on virransyötön liittimet. Niidenkin toimintavarmuus voidaan palauttaa pienellä PRF 6-68:n suihkautuksella.


Tämä helppo operaatio on tärkein yksittäinen huoltotoimenpide, jonka jokainen voi omalle järjestelmälleen tehdä. Se saa ihmeitä aikaan signaalin viemisessä eteenpäin metallikontaktilta toiselle.

Ota testausta varten valmiiksi irtonainen luotettavan valmistajan urosplugi tai jokin kitarajohdoistasi. Esimerkiksi Neutrikin suora liitin on tähän kätevä. Emme halua, että ronklaat pedaaleitasi Kaukoidässä valmistetuilla liittimillä, joiden koot saattavat vaihdella huomattavasti. Puhdista testiliitin kuivalla liinalla rasva- ja hiekkajäämistä.

 • Suihkuta pedaalin kaikki jakit PRF 6-68 -spraylla ja kytke irtonainen plugi toistuvasti jakkiin ja pyöritä sitä hieman. Tämä estää mahdollisen alkavan hapettumisen pedaalin sisällä olevassa jakissa.
 • Tee sama pedaalin virtaliittimelle erillisellä pedaalisi virtaliittimeen sopivalla johdolla. PRF 6-68 ei johda sähköä, joten voit kytkeä pedaalin putsauksen jälkeen heti takaisin virtalähteeseen.

Potentiometrien puhdistus

Etenkin vanhanmalliset laadukkaat potentiometrit on helppo puhdistaa ennen niiden kiinnittämistä lautaan.

Jos jokin potentiometreistä rohisee, avaa pedaali ja puhdista potentiometri läpikotaisin ensin PRF 6-68 -spraylla ja sen jälkeen vielä kertaalleen voitelevalla PRF 7-78 -spraylla

Voit käyttää puhdistamiseen joko potentiometristä löytyvää pientä aukkoa, tai ruiskuttaa voitelevaa ainettaa suoraan sisään potikan alapuolelta. Kääntele potentiometriä ääriasennosta toiseen, kunnes aine vaikuttaa ja rohina poistuu. Kuuntele testisignaalin kanssa auttoiko puhdistaminen.Jos tämä toimenpide ei auta, toista se tarvittaessa tai vaihda potentiometri.

Mekaaniset viat

Pedaalien osat löystyvät kuljetuksen aikana, ja usein vika on silmin havaittavissa. Yhdeksän voltin tai jopa 18 tai 24 voltin jännitteellä toimivien peruspedaalien avaaminen on täysin turvallista, joten voit rohkeasti ruuvata kuoren auki ja kurkistaa efektin sisään. Tarkista ensiksi, onko kaikki silmämääräisesti kunnossa. Tässä voi käyttää apuna pitkää puutikkua, esimerkiksi syömäpuikkoja. Koita arvioida silmämääräisesti, onko jokin osa selkeästi irti tai jopa rikki.


Tarkista, ovatko jakit löystyneet ja osuvatko ne toisiinsa tai pedaalin muihin komponentteihin aiheuttaen oikosulun. Voit kiristää ne paikoilleen pitämällä jakkia paikallaan pedaalin sisäpuolelta. Onko jonkin jakin ”kynsi” väsynyt ja taittunut liian alas? Sen voi taittaa varovasti pihdeillä ylöspäin. Onko pikaliitin irronnut? Ne saa helposti klipsattua takaisin kiinni vastapalaansa.

Jos pedaali pitää ääntä siihen koputtaessa, se voi tarkoittaa, että signaalin maa ei ole yhteydessä chassiksen maahan. Tämä on yleistä etenkin Electro Harmonixin pedaaleissa. Helppo ratkaisu on vaihtaa input- ja output-jakkeihin metalliprikat muoviprikkojen tilalle.

Kytkin on yleisin vian aiheuttaja

Useasti vika on kuitenkin pedaalin kytkimessä. Kytkimet ovat mekaanisia osia, joiden ei ole tarkoitettukaan kestävän ikuisesti. Valmistajat lupaavat niille yleensä noin 10 000 polkaisua, mutta jos niitä käsitellään kovakouraisesti, kytkimen elinkaari on huomattavasti lyhyempi.


Kytkimiä kannattaa myös puhdistaa, sillä kaikkia efektien kytkimiä ei ole alun perin tehty heikkoa sähkökitarasignaalia varten. Ne on voitu suunnitella verkkovirran tasoiselle jännitteelle, ja kun tällaisen kytkimen läpi syötetään Stratocasterin heikkoa signaalia, pienikin pölynhiukkanen tai hiekanmuru kytkimen sisällä voi estää signaalin läpimenon ja aiheuttaa pätkimistä. Kitarateollisuus on perinteisesti käyttänyt osia suuremmilta teollisuudenaloilta, minkä takia perinteiset true bypass -kytkimet eivät ole lopulta kovinkaan luotettavia.

Paukkuva kytkin

True bypass -pedaalien kytkimet saattavat paukkua, vaikka niissä ei olisikaan mitään vikaa. Yleinen syy kytkimien ikävään napsumiseen poljennan aikana on jostain vuotava DC-virta efektiin. Saksalainen Lehle valmistaa pientä laatikkoa nimeltä Lehle DC Filter, joka voidaan kytkeä ennen efektiä, ja sen kondensaattori estää tasavirran pääsemisen efektin sisään. Näin saadaan selvitettyä, johtuuko napsuminen DC-vuodosta.

Miten vaihdan kytkimen?

Jos kytkimen rohinat eivät tokene kytkintä puhdistamalla, se pitää vaihtaa. Muutenkin, jos on syytä olettaa kytkimen olevan tiensä päässä, operaatio kannattaa tehdä, vaikka pedaali vielä toimisi. Näin eliminoidaan mahdollisesti edessä olevia vikoja, joiden huomioimatta jättäminen harmittaisi jälkikäteen. Onneksi kytkimen vaihto on helppoa eikä siihen tarvita kummempaa tietämystä. Piirrä kaavio tai ota älypuhelimellasi kuva siitä, miten piuhat on kytketty liittimen kantoihin. Yleismittarin jatkuvuustoiminto on tässä hyvä lisäapu.

 • Juota vanhat johdot irti, vaihda kytkin uuteen vastaavaan ja juota johdot samalla lailla takaisin.

Pienellä vaivalla voi säästää paljon aikaa ja rahaa. Onnistumisen tunne on verraton, kun efektin saa omatoimisesti korjattua. Itseluottamus kasvaa, ja omat efektit oppii tuntemaan pintaa syvemmältä.

Lehle Switch BTN

Lehle tarjoaa momentary-tyyppisiin jalkakytkimiin soveltuvaa hiljaista ja varmatoimista Lehle BTN -kytkintä. Momentary-kytkimen tunnistaa yleensä vain kahdesta uloslähtevästä johdosta ja siitä, että yleensä kytkimen painamisesta ei kuulu tai tunnu naksahdusta. Usein myös kytkimen pää on pyöreämpi kuin perinteinen naksahtava efektikytkin. Esimerkiksi Strymon-efektien, useiden bypass-looppereiden ja nykyisten Wampler-pedaalien jalkakytkimet ovat momentary-tyyppisiä ja ne voidaan korvata Lehlen BTN-kytkimillä.

 • Avaa pedaali ja irrota vanhan jalkakytkimen mutteri. Irrota jalkakytkin.
 • Pujota ja kiristä Lehlen kytkin paikalleen.

 

 Johtojen liittämiseen on kaksi tapaa:

– Voit joko katkaista vanhat johdot puolivälistä, kuoria niitä noin viiden millin matkalta ja juottaa Lehlen johdot niihin kiinni. Juotoskohta tulee suojata jälkikäteen sähköteipillä.

– Toinen, työläämpi mutta siistimpi tapa, on juottaa alkuperäiset johdot kokonaan irti piirilevyltä ja kolvata Lehlen BTN-kytkimen johdot suoraan niiden paikalle. Sillä ei ole tässä tapauksessa väliä, kumpi johto tulee kumpaan juotoskohtaan.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomake

Toimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana