lisätty Kassa

Pedaalilaudan vianetsintä

March 28, 2017

 1. Vikaa etsitään aina vahvistimesta päin, ei koskaan kitarasta päin.
 2. Yritä kääntää ajattelumallisi niin, ettet etsi viallista laitetta vaan paikallistat toimivat laitteet. Näin viallinen osa ketjusta paljastuu lopuksi kuin itsestään.
 3. Varmista, että kaikki urosliittimet ovat kiinni naarasvastakappaleissaan.
 4. Kokeile seuraavaksi, että kaikkiin pedaaleihin tulee varmasti virta ja että ne menevät päälle ja pois normaalisti. Kuuntele etenkin kytkimien mekaanista ääntä. Kuulostaako jokin niistä huomattavan erilaiselta kuin muut?
 5. Ota toimivaksi havaittu varajohto, joka on riittävän pitkä ja kytke sillä kitarasi suoraan vahvistimeen. Toimiiko vahvistin? Jos vahvistin tuntuu normaalilta eikä signaali pätki kitaran tai vahvistimen liitintä kopeloitaessa, voit laittaa varajohdon takaisin omalle paikalleen.
 6. Irrota seuraavaksi pedaalilaudassa käyttämäsi kitarajohto ensimmäisestä pedaalista ja kytke se suoraan vahvistimeen. Toimiiko johto?
 7. Paikallista seuraavaksi pedaalilautasi viimeinen efekti. Olemme kirjoittaneet jokaisen pedaalin sivuun sen järjestysnumeron niin, että suurin numero on lähimpänä vahvistinta. Etsi siis suurin järjestysnumero pedaaleistasi. 
 8. Kytke (äsken testaamasi) kitarajohto suoraan viimeisen pedaalin sisäänmenoon. Jos signaali tulee läpi ja kuulostaa normaalilta, tiedät, että kitarajohtosi, viimeinen pedaalisi ja vahvistimellesi menevä johto toimivat normaalisti.
 9. Jos laudassasi on paljon pedaaleita, paikallista seuraavaksi signaalitien puoliväli. Parhaassa tapauksessa olet miettinyt ennen pedaalien kiinnittämistä lautaasi inserttipisteen, johon pääset kytkemään helposti kitarajohtosi. Tässä tapauksessa se voisi olla vaikka pedaalin numero kuusi sisäänmeno.
 10. Kytke signaalijohtosi kuudennen pedaalin sisäänmenoon. Jos signaali tulee läpi ja loppuketjun efektit toimivat normaalisti, tiedät, että kitarajohtosi, ketjusi viimeiset pedaalit ja vahvistimellesi menevä johto toimivat normaalisti. 
 11. Jos vika on nyt sama kuin aloittaessasi vianetsintää, tiedät, että vika on ketjusi loppupään pedaaleissa eikä signaalitien viidessä ensimmäisessä pedaalissa.
 12. Jos vika on ketjun loppupäässä kytkeydy signaalijohdollasi toiseksi viimeiseen efektiin ja varmista, toimiiko se. Tiedät jo, että viimeinen efekti toimii. Etene samalla lailla takaperin signaalitiellä niin kauan, kunnes löydät viallisen efektin. 
 13. Irrota efekti laudasta ja aseta sen tilalle naaras-naaras-jakki, joka ajaa efektisi virkaa tänä iltana.
 14. Pyri varmistamaan, ettei pedaalista irrotettu virtajohto osu mihinkään muuhun laitteeseen. Paras ratkaisu on eristää se sähköteipillä. 
 15. Huolla tai korvaa efekti ja aseta se takaisin lautaan naaras– naaras-jakin tilalle.

Virtalähteestä jaettujen pedaalien ongelmat

 • Jos pedaalilautasi virtalähteen ulostuloja on jaettu efektien kesken, tämä voi aiheuttaa lisäongelmia poistaessasi efektin signaalitieltä.
 • Kahdelle pedaalille virtaa syöttävä johto on kytketty niin, että maapotentiaali kulkee vain toiseen pedaaliin. Poistaessasi pedaalin signaalitieltä voi jokin lautaan jääneistä efekteistä jäädä ilman virtaa, jolloin se ei enää mene päälle.
 • Olemme kirjoittaneet virtalähteen pohjaan efektien virranjaon esimerkiksi näin: Overdrive/Booster.
 • Voit vaihtaa virranjakoadapterista lähtevät johdot keskenään niin, että poistamallesi efektille kulkeva johto menee nyt laudassasi ”pimeäksi” jääneeseen efektiin, jolloin pedaali saa virran normaalisti ja kytkeytyy taas päälle ja pois.
 • Lautasi on taas soittovalmis.

Pedaaleiden kytkimet ja niiden luotettavuus

Yleinen vian aiheuttaja pedaaleissa on niiden kytkin. Standardina käytetty 3PDT-kytkin on tehty kestämään kymmenentuhatta painallusta, ja valmistajasta riippuen niiden laatu vaihtelee. Vaikka huollamme pintapuolisesti kaikki pedaalit ennen niiden asettamista lautaan, emme voi ottaa vastuuta koko maailman efektivalmistajien laaduntarkkailusta. Tästäkin syystä pyrimme jo suunnitteluvaiheessa ehkäisemään ongelmia ja poistamaan sellaiset efektit, jotka ovat kokemuksemme mukaan alttiita vioille.

Kytkimen ja liittimien puhdistaminen

Laitteiden kytkimeen ja liittimiin kertynyttä kondensaatiota, keikkapaikkojen likaa ja pölyä pystyy puhdistamaan PRF 6-68 – sprayllä.

Ruiskuta ainetta urosliittimiin ja pyyhi niiden pintaa jollain puhtaalla, nukkaamattomalla liinalla ennen niiden kytkemistä takaisin. Hätätapauksessa voit pyyhkiä liat pois vaikka sormellasi, mutta huomioi, että alkoholipitoinen spray kuivattaa ihoa nopeasti. PRF:n sprayn avulla pystyt eliminoimaan monet surinat ja paukkeet helposti ja lisäät samalla efektiesi käyttöikää.

PRF 6-68 ei johda sähköä, eli voit käyttää sitä, vaikka pedaalilautasi olisi jo virroissa. Vahvistin kannattaa toki asettaa stand by -tilaan liitinten irrottelusta johtuvien paukkeiden ehkäisemiseksi.

Jos vika ei poistu osia puhdistamalla, sinun pitää kaivaa järjestelmällisesti pedaalilaudastasi vika esiin.

Muutama huomionarvoinen seikka:

– Jos esiinnyt festivaaleilla, jonka lavan kattaminen on tehty välinpitämättömästi, lavan etureunassa oleva pedaalilauta on alttiina sateelle. Hyvä varokeino on pitää ulkokeikoilla mukana elintarvikekelmua, jota voit tarvittaessa kääriä lautasi päälle. Tämä keino on hyvä myös siinä tapauksessa, että lavashow’nne sisältää nesteillä lotraamista.

– Pyri käärimään kaikki pitkät johtosi niin, ettei niihin muodostu solmuja tai mutkia. Johtojen sisällä oleva kupari jähmettyy talvella, ja poikkeamat johdon luonnollisessa muodossa jäävät sen mekaaniseen muistiin.

– Varmista ettei mikään johto altistu rasitukselle liittimien juuresta. Tee aina ensiksi vedonpoisto ja katso, että vahvistimeen menevä johto asettuu luonnollisessa kaaressa vahvistimen liittimiin.

– Varmista myös, että signaalijohto ja vahvistimelle kulkeva viuhka ovat luonnollisessa asennossaan pedaalilaudan sivuilla.

– Vaikka tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, irrota johdot aina tarttumalla niiden liittimiin. Tämä on erityisen tärkeää etenkin verkkojohdossa, jonka liitokset ovat mekaanisia. Vaikka käyttämiemme liittimien vedonpoisto on huolellisesti tehty, ne eivät kestä loputtomasti, jos niitä vedetään toistuvasti irti johtoon tarttumalla.

– 90 % vioista johtuu huonosti kiinnitetyistä johdoista. Jos olet tarkistanut niiden kiinnityksen kuljetuksen jälkeen, voit sulkea tämän vaihtoehdon pois.

– Loput 10 % vioista johtuvat likaisista liitännöistä tai vioittuneesta pedaalista, jotka sinun pitää pystyä tarvittaessa paikallistamaan.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA DIY-PROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Täytä suunnittelulomakeToimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana