lisätty Kassa

Pedaalilaudan suunnittelu

March 28, 2017

Tämä opas kertoo pedaalilautasuunnittelumme pääpiirteet vaihe vaiheelta ja auttaa sinua hahmottamaan tulevan lautasi kokoonpanoa ja hinnoittelua. 

Custom Boardsilla suunnittelu perustuu tarkoin suunniteltuun prosessiin, jonka avulla räätälöimme sinulle pedaalilaudan joka kestää kiertueen rasituksia. Muusikoiden tarpeet ovat yksilöllisiä, ja vain huomioimalla jokaisen yksityiskohdan pystymme palvelemaan sinua persoonallisesti ja varmistamaan, että tulos on toiveittesi mukainen.

1) Efektit

Haluamme kuulla ensiksi, millä laitteilla olet soittanut tähän mennessä ja mitä ongelmia nykyisessä järjestelmässäsi on. Tähän kysymykseen vastataan ensin suunnittelulomakkeella, mutta sovitussa tapaamisessa tutkailemme laitteistoasi ja käymme ongelmakohdat yhdessä vielä kertaalleen läpi.

Käymme läpi vanhat pedaalisi ja pohdimme niiden roolia ja sitä, ovatko ne sopivia omaan soittotyyliisi. Tarvittaessa poistamme, lisäämme tai vaihdamme efektejä signaalitiellä. Voimme pohtia, onko jokin efekteistäsi sellainen, että haluaisit päivittää sen toiseen pedaaliin samasta efektiluokasta.

Mietimme jo tässä vaiheessa lautasi käyttötarkoitusta. Jos haluat kevyen laudan lentokeikoillesi, se rajoittaa jo luonnostaan efektien lukumäärää. Voit myös haluta unelmiesi pedaalilaudan kotistudioosi, jolloin vain taivas on rajana. Pyrimme pitämään fokuksen tarpeessasi ja välttämään rönsyilemistä.

Jos haluat lisätä lautaasi efektejä muttet vielä tiedä mitä, voimme kysyä sinulta, kenen kitaristin soundia ihailet, ja selvittää, mitä efektejä hän käyttää. Soundiesimerkit helpottavat soittajaa, jolle kaikki efektityypit eivät ole tuttuja. Esimerkkejä voi löytää esimerkiksi Custom Boardsin oppaasta Mikä on oikea järjestys efekteille?

Muita toteutuksen kannalta tärkeitä asioita ovat esimerkiksi:

 • Jos käytät paljon gain-pedaaleita, voimme pohtia, onko laudassasi tarvetta noise gatelle eli kohinasalvalle. Se solahtaa helposti osaksi kokonaisuutta, sillä me huolehdimme sen oikeasta reitityksestä. 
 • Tulevatko kaikki efektisi ennen vahvistimen etuastetta vai tuleeko niistä osa vahvistimen efektilenkkiin? 
 • Jos vanhoissa pedaaleissasi on paljon true bypass -efektejä, huomioimme bufferien tarpeen ja sen, onko efekteissäsi jo valmiiksi päälle ja pois kytkettäviä buffereita. 
 • Jos buffereita on mielestämme liikaa ja arvioimme, että soundisi voi kärsiä tästä, otamme tämänkin asian puheeksi.

Kysymme sinulta, mitä efektejä käytät yhtä aikaa ja mitä haet niiden yhteisvaikutuksella. Tarvittaessa kuuntelemme efektejä yhdessä, jos niiden järjestys on epäselvä. Huomioithan, että suunnittelun tarkoituksena ei ole kuunnella läpi kaikkia efektejäsi, vaan perustamme signaalitien järjestyksen aikaisempiin kokemuksiisi ja vuosien aikana hyväksi havaitsemiimme käytäntöihin.

Käymme läpi efektien fyysisen järjestyksen ja sijoittelun niin, että eniten käyttämäsi pedaalit ovat mahdollisimman helposti poljettavissa. Vasta sen jälkeen ehdotamme sinulle luontevinta järjestystä signaalitiellä, sillä pedaalit ovat laudoissamme poikkeuksetta eri järjestyksessä kuin ne ovat signaalitiellä. Kun lopullinen järjestys on selvillä, merkitsemme järjestysnumerot maalarinteipillä pedaalien päälle.

2) ABY-boksit, True Bypass Loopperit ja MIDI-ohjaimet

Kun olemme valinneet efektit, mietimme, miten tuomme kitarasignaalin pedaalilautaan, mitä sen reitittämisessä laudan sisällä tulee ottaa huomioon ja miten viemme signaalin laudasta ulos.

Otamme huomioon muun muassa seuraavanlaisia erityistarpeita:

 • Jakkien asentaminen erilliseen interface-kehikkoon tai rasiaan pedaalilaudan alle, jolloin ulkoisten liitäntöjen tekeminen helpottuu. Jos esimerkiksi pedaalilautasi viimeinen efekti on ahtaasti sijoiteltu, saamme reititettyä sen ulostulon kätevästi pedaalilaudan alta.
 • Pedaalilautaan tarvitaan true bypass -loopperi, jonka avulla voit kytkeä monta efektiä päälle yhdellä polkaisulla.
 • MIDI-ohjain, jolla voit kytkeä efektejä päälle, muuttaa digitaalisten efektien soundeja ja vaihtaa vahvistimien kanavia.
 • Usean instrumentin käyttöä varten asennettava AB-Boksi.
 • Useamman vahvistimen käyttöä varten asennettava ABY-boksi.
 • DI-boksin asentaminen kiinteästi lautaan.

Valikoimistamme löytyy maailman johtavien valmistajien signaalinreitittimiä ja ohjaimia, joiden avulla efektiesi hallinta helpottuu ja monipuolistuu. Opastamme sinua myös MIDI- ohjainten käytössä ja halutessasi ohjelmoimme puolestasi MIDI- loopperin käyttövalmiiksi.

3) Virtalähde

Yleisin syy epäonnistuneeseen pedaalilautaan on se, ettei sen virrantarvetta ajatella ajoissa. Moni valitsee kasan pedaaleita, lätkäisee ne pedaalilaudan päälle ja alkaa vasta sitten miettiä, miten ne saisi virroitettua. Vaikka näyttäisi, että efektisi mahtuisivat johonkin pedaalilautaan, lautaa ei voi käyttää, jos siihen ei saa mahtumaan riittävän tehokasta virtalähdettä.

Toinen ontuva ratkaisu on käyttää pedaalilautaa, jossa on virtalähde sisään integroituna. Nämä ratkaisut ovat poikkeuksetta heikkolaatuisia, joten emme käytä niitä.

 • Jos sinulla on jo olemassa virtalähde, käytämme sitä mahdollisuuksien mukaan. Jos laudassasi on ollut ongelmia hurinoiden suhteen, joudumme mahdollisesti vaihtamaan virtalähteen.
 • Pohdimme efektien, lisälaitteiden ja pedaalilaudan kolmiyhteyttä ja spekuloimme eri vaihtoehtoja. Teknikkomme laskee koko ajan kaikkien laitteiden yhteisvirrankulutusta.
 • Tarkistamme myös, onko sinulla tarkoitus käyttää pedaalilautaasi Euroopan ulkopuolella, mikä saattaa vaikuttaa virtalähteen valintaan.

Ymmärrämme, ettei ampeerien, volttien ja polariteettien laskeminen ole kivaa. Jos haluat efekteillesi häiriötöntä virtaa etkä niinkään kuulla teknisiä termejä, hoidamme tämän vaiheen puolestasi: ehdotamme sinulle sopivimman mahdollisen virtalähteen valikoimastamme ja asennamme sen osaksi kokonaisuutta. Mielestämme virtalähde on kuin pedaalilaudan moottori, ja sen pitää olla käyttötarkoitukseesi sopiva.

Säästääksemme kustannuksissa pystymme toisinaan:

Nämä vaihtoehdot ovat aina edullisempia kuin useamman virtalähteen hankinta.

Arvioimme jo suunnitteluvaiheessa puolestasi virtalähteelle parhaan mahdollisen sijainnin laudassa niin, ettei se aiheuta häiriöitä signaalitiellä.

4) Pedaalilauta

Olemme sommitelleet tässä vaiheessa efektisi ja mahdolliset lisälaitteet suunnittelupöydällemme. Pöytään teipattuun kehikkoon on merkitty kaikkien valikoimissamme olevien pedaalilautojen ulkoreunojen mitat. Näemme siis helposti, mihin pedaalilautamalliin efektisi mahtuvat parhaiten. Voit tehdä vastaavanlaisen sapluunan myös kotonasi sivuiltamme löytyvien pedaalilautojen mittojen mukaan ja käyttää esimerkiksi pahvinpalaa, jonka päälle voit sommitella efektisi.

Tarjoamamme pedaalilaudat on suunniteltu niin, että ne ovat hieman korotettuja, jolloin valitsemamme virtalähteen saa kiinnitettyä pedaalilaudan alle eikä se vie kallisarvoista tilaa pedaalilaudan päältä. Toinen etu korottamisesta on se, että pääset takarivin pedaaleihin helpommin käsiksi.

Tässä vaiheessa otamme esiin kourallisen Evidence Audion SiS-plugeja, joita asettelemme pedaalien liittimiin ja varmistamme, ettemme sijoittele efektejä vahingossa liian lähelle toisiaan. Näin varmistamme, ettei yksikään pedaali tule laudasta yli, kun siinä on liittimet kiinni. Vastaava mitta efektien välillä voisi olla etu- ja keskisormen levyinen kolo, ja jättämällä sellaisen efektien väliin voit tarkentaa pedaalilautasi lopullista sommittelua.

Pohdimme valintaa tehdessämme pedaalilautasi käyttötarkoitusta eli sitä, miten liikut treeneihin ja keikoille, ja sitä, onko laukun kestävyys vai keveys sinulle tärkeämpää. Mietimme pedaalilaudan kokoa päättäessämme myös, tarvitseeko siihen jättää tilaa mahdollisille lisäyksille.

5) Korotuspalat

Pedaalisi ja lisälaitteesi on nyt sijoiteltu pakasta repäistyn pedaalilaudan päälle. Vaikka pedaalilaudan runko on korotettu, voivat takarivin pedaalien kytkimet olla vieläkin liian lähellä eturivin pedaalien säätönappuloista. 

Jos jossain efektissäsi on esimerkiksi kytkin tap-tempoa varten, haluamme, että siihen pääsee helposti käsiksi. Voimme tarvittessa lisätä efektien alle erillisiä korotuspaloja, jotka viimeistelevät efektiesi sommittelun korkeussuunnasssa.

6) Laitteiden kiinnittäminen pedaalilautaan

Kun olemme varmistaneet, että vanhat efektisi ja signaalin reitittimesi ovat kunnossa, laskemme tässä vaiheessa kiinnitettävien efektien ja lisälaitteiden määrän.

Käytämme kiinnitykseen 3M Dual Lock -teippiä, joka on teollisuusvahvuista ja maailmalla yleisimmin käytetty teippi pedaalilaudoissa.

Emme käytä Custom Boardsilla Velcro-päällysteisiä pedaalilautoja. Emme myöskään kiinnitä efektejä lautaan reikänauhalla, nippusiteillä tai muilla vastaavilla menetelmillä, sillä koemme, että efektit pitää saada irti laudasta ilman työkaluja.

Pedaalien kiinnitys lautaan on aina tasapainoilua kestävyyden ja irrotettavuuden välillä. 3M Dual Lock -teipin käyttäminen takaa, että efektisi pysyvät kiinni äärimmäisessä rasituksessa mutta lähtevät myös tarvittaessa irti.

7) Välijohdot

Pedaalilaudan sisällä kulkevat välijohdot ovat Custom Boardsin ydinosaamisaluetta ja samalla koko palvelun keskeisin ja tunnistettavin osa. Kustomoidut välijohtomme takaavat laadukkaan, häiriövapaan ja luotettavan signaalinsiirron pedaaliesi välillä.

Johtuen laudan reitityksistä ja ahtaasta sijoittelusta valmiiden välijohtojen käyttäminen on epäkäytännöllistä. Emme myöskään halua riskeerata järjestelmän toimivuutta tai sen soundia käyttämällä halpoja valmisjohtoja. Jos sinulla on mukanasi käyttökelpoisia johtoja, yritämme hyödyntää niitä projektissasi, mutta valtaosa Custom Boardsin laudoista on johdotettu mittatilaustyönä.

Valmistamme välijohtomme yhdysvaltalaisen Evidence Audion Monorail-johdosta ja saman valmistajan SiS-plugeista. Niiden vedonpoisto on pettämätön ja liitäntä täysin happivapaa. Omien kokemustemme mukaan Evidence on ylivoimaisin vastaan tullut vaihtoehto pedaalilautojen johdotukseen soundin, luotettavuuden ja koon kannalta.

Vaikka reititämme johdot yksilöllisesti jokaiseen pedaalilautaan, koemme, ettei välijohdon hinta saa vaikuttaa reitittämispäätöksiin laudan sisällä. Tästä syystä kaikki tekemämme välijohdot ovat saman hintaisia, vaikka niiden pituus laudassa voi olla mitä tahansa 5 cm:n ja 90 cm:n välillä.

Jos pedaalilautasi kokoonpano vaatii stereojohtoja ekspressiopedaaleille tai MIDI-johtoja digitaalisten efektien ohjaamiseen, kartoitamme myös niiden tarpeen tässä vaiheessa.

8) Johtoviuhka pedaalilaudalta vahvistimelle

Pedaalilaudan signaalin ja sähköjen vieminen laudalta vahvistimelle on osoittautunut monelle muusikolle ongelmalliseksi, joten olemme kehittäneet tähän tarpeeseen Custom Boards -johtoviuhkan. Siitä on muodostunut yksi suosituimmista palveluistamme, sillä johtoviuhkasta on monenlaista hyötyä keikkailevalle muusikolle:

 • Pedaalilaudan nopea kytkeminen ja purkaminen.
 • Pystyt viemään kitarasignaalin, mahdollisen efektilenkin johdot, vahvistimen releohjauksen, MIDI-ohjauksen ja virransyötön yhdessä nipussa laudalta vahvistimelle.
 • Kaikki johdot kulkevat kaapelisukan sisällä, jolloin ne eivät vahingoitu, vaikka niiden yli ajettaisiin painavalla kuljetuslaatikolla.

Pedaalilautasi on toimiva kokonaisuus ilman johtoviuhkaakin, mutta jos teet paljon keikkoja ja tunnet, että sinulla voisi olla tarvetta johtoviuhkalle, kysymme, millä korkeudella pidät vahvistintasi ja kummalla puolella lavaa soitat. Teemme johtoviuhkan reitityksen ja vedonpoiston antamiesi tietojen perusteella.

Johtoviuhkan pituus vaihtelee tarpeittesi mukaan, mutta suosittelemme jättämään siihen aina hieman ylimääräistä. Johtoviuhkasta saa parhaan hyödyn irti, kun sen asettaa kulkemaan lavan sivuun talon audiojohtojen päälle. Myös vahvistimen vedonpoistolle kannattaa jättää hieman varaa.

Erilaisia tarjoamiamme johtoviuhkatyyppejä ovat:

6 metrin johtoviuhka – Club 

Soveltuu pienille ja keskisuurille keikkapaikoille. Saat johtoviuhkan kulkemaan lavan rakenteita pitkin ja riittävästi löysää johtoa vahvistimen päähän.

8 metrin johtoviuhka – Stage

Soveltuu keskisuurille keikkapaikoille ja erityisesti muusikoille, joiden sijainti on lavan etureunassa keskellä. Saat johtoviuhkan kulkemaan lavan rakenteita pitkin ja riittävästi löysää johtoa vahvistimen päähän.

10 metrin johtoviuhka – Festival

Soveltuu muusikoille, joiden sijainti on lavan etureunassa keskellä. Tämä malli soveltuu suurille lavoille tai festivaaleille. Saat johtoviuhkan kulkemaan lavan rakenteita pitkin ja riittävästi löysää johtoa vahvistimen päähän.

Emme tee alle kuuden metrin johtoviuhkoja. Kahdeksan metriä toimii monille, ja kymmenen metriä on pituus, jolla pärjää jo isoimmallakin festivaalilavalla. Sen pidempää viuhkaa emme suosittele, sillä muuten se alkaa olla altis häiriöille balansoimattomassa ympäristössä.

Johtoviuhkojen mallit ja niiden sisältö:

Kaikki johtoviuhkat sisältävät verkkojohdon, jolla syötät pedaalilaudallesi virtaa vahvistimesi takana sijaitsevasta verkkopistokkeesta.

 • One signal and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi instrumenttisignaalin lavan takaosaan. Yleinen käyttötarkoitus on yhden vahvistimen käyttö.
 • One signal, control and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi instrumenttisignaalin lavan takaosaan. Lisäksi johtoviuhka sisältää stereo- tai MIDI-kaapelin. Yleinen käyttötarkoitus on yhden vahvistimen käyttö ja sen kanavien vaihto tai räkkiefektien ohjaaminen MIDI:n avulla.
 • Two signal and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi kaksi instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Yleinen käyttötarkoitus on kahden vahvistimen käyttäminen. 
 • Two signal, control and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi kaksi instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Lisäksi johtoviuhka sisältää stereo- tai MIDI-kaapelin. Yleinen käyttötarkoitus on kahden vahvistimen käyttäminen ja toisen vahvistimen kanavien vaihto tai räkkiefektien ohjaaminen MIDI:n avulla. 
 • Three signal and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi kolme instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Yleinen käyttötarkoitus on vahvistimen efektilenkin käyttäminen niin, että osa pedaalilaudassasi olevista efekteistä on ennen vahvistimen etuastetta ja osa sen efektilenkissä. 
 • Three signal, control and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi kolme instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Lisäksi johtoviuhka sisältää stereo- tai MIDI-kaapelin. Yleinen käyttötarkoitus on vahvistimen kanavien vaihtaminen ja efektilenkin käyttäminen niin, että osa pedaalilaudassasi olevista efekteistä on ennen vahvistimen etuastetta ja osa sen efektilenkissä. 
 • Four signal and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi neljä instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Yleinen käyttötarkoitus on signaalin vieminen lavan takaosassa sijaitsevalta langattomalta vastaanottimelta pedaalilaudalle ja takaisin vahvistimelle sekä sen efektilenkin käyttäminen niin, että osa pedaalilaudassasi olevista efekteistä on ennen vahvistimen etuastetta ja osa sen efektilenkissä.
 • Three signal, two control, and AC power: Tällä johtoviuhkalla viet pedaalilaudaltasi kolme instrumenttisignaalia lavan takaosaan. Lisäksi johtoviuhka sisältää stereo- ja MIDI-kaapelin. Yleinen käyttötarkoitus on yhtäaikainen räkkiefektien MIDI- ohjaus, vahvistimen kanavien vaihto ja efektilenkin käyttäminen niin, että osa pedaalilaudassasi olevista efekteistä on ennen vahvistimen etuastetta ja osa sen efektilenkissä.

Jos sinulla on jo pedaalilauta, voit myös tilata meiltä pelkän johtoviuhkan siihen liitettäväksi. Modifioimme myös halutessasi vanhaa johtoviuhkaasi vastaamaan käyttötarkoituksiasi.

Jos käytät vahvistinta, jossa on 7-pinninen DIN-liitin kanavan vaihtoa varten, ja haluat ohjata sitä pedaalilaudastasi käsin, ota meihin yhteyttä esitietolomakkeella, niin selvitämme mahdollisuuden vahvistimesi kanavanvaihtoon.

9) Instrumenttijohto

Varmistamme lopuksi, että olet huomioinut ensimmäisen johdon tärkeyden soundisi kokonaisuuden kannalta.

Käytämme pedaalilautojen välijohdoissa mahdollisimman neutraalia johtoa ja huolehdimme signaalin bufferoinnista, joten tiedämme, että signaali siirtyy vahvistimelle mahdollisimman luonnollisesti. Meillä on vielä edessämme tärkeä osa signaalitietä eli kitarastasi lähtevä johto.

Toivomme, että tuot kaikki käyttökelpoiseksi katsomasi vanhat johdot mukanasi, mutta jos oma kitarajohtosi ei ole muun järjestelmäsi tasolla, suosittelemme sinulle räätälöityä Custom Boardsin instrumenttijohtoa, jolle myönnämme elinikäisen takuun.

Johdon pituus voi olla mikä tahansa kolmen ja kymmenen metrin välillä. Pidempää johtoa emme suosittele ehkäistäksemme mahdollista signaalihävikkiä.

Teemme johdon sellaisilla liittimillä, jotka istuvat pedaalilaudan sommitteluun ja soittimesi jakkiin. Instrumenttijohto kiinnitetään pedaalilautaan niin, ettei se lähde tiukimmassakaan paikassa vahingossa irti.

PEDAALILAUTASI SUUNNITTELU on nyt valmis. Varmistamme vielä kerran, että olet tyytyväinen ja että kaikki tarpeesi on huomioitu.

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan. 

Olemme laskeneet monta kertaa pelkkien tarvikkeiden hinnan verrattuna siihen, että tekisimme pedaalilaudan sinulle valmiiksi. Ero hinnassa on yllättävän pieni.

Meille on tärkeää, että sinulla on sellainen pedaalilauta, joka helpottaa keikkailua ja inspiroi sinua soittamaan paremmin. Silloin olemme onnistuneet.

ALOITA PEDAALILAUDAN RAKENTAMINEN JO TÄNÄÄN.

Täytä yhteydenottolomakeToimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana