lisätty Kassa

Custom Boards -pedaalilaudan käyttäjän opas

March 28, 2017

Johdanto

Onnittelut uuden Custom Boards -pedaalilautasi johdosta! Käytössäsi on ajatuksella ja ammattitaidolla tehty laitekokonaisuus, joka on suunniteltu kestämään keikkailun rasituksia. Pedaalilautasi takaa löytyvä Custom Boards -sinetti tarkoittaa, että olet sisäpiirissämme ja saat aina parasta mahdollista palvelua kitaralaitteistoosi liittyen. Tavoitteeni on, että pedaalilautasi palvelee Sinua vuodesta toiseen ja että se myös inspiroi Sinua luomaan uutta musiikkia.

Custom Boards -pedaalilaudan omistaja ei jää koskaan yksin. Jos Sinulla on mitä tahansa kysymyksiä pedaalilautaasi liittyen, vastaamme niihin mielelläni.

Lue kuitenkin ennen yhteydenottoasi tämä käyttäjän opas huolellisesti läpi. Se vastaa meille useimmin esitettyihin kysymyksiin ja on aina luettavissa Custom Boardsin sivuilla.

*****

Takuu

Meille on äärimmäisen tärkeää, että olet tyytyväinen pedaalilautaasi. Olemme miettineet puolestasi mahdollisia tien päällä sattuvia ongelmatilanteita ja pyrkineet ehkäisemään ne ennalta käsin. Myönnämme kaikelle työllemme elinikäisen takuun, joka on voimassa niin kauan, kun lautaan ei tehdä muutoksia omin päin.

Jos haluat muuttaa pedaalilautasi kokoonpanoa, toivomme, että otat meihin yhteyttä, jotta voimme varmistaa yhdessä, ettei lautasi luotettavuus kärsi muutoksista. Meille on tärkeää, että Custom Boardsin sinetillä varustettu pedaalilauta pysyy standardiemme mukaisena. Jos asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, neuvomme Sinua mielelläni sähköpostitse tai Skypen välityksellä.

Yleistä

Custom Boards -pedaalilautojen periaate on, että pedaalit pysyvät kiinni laudassa ja niiden johdotus on tehty kiinteästi. Tämä takaa sen, että pedaalilautasi toimii keikasta keikkaan ja kiertueesta toiseen. 

Custom Boardsin suunnittelun esikuvana ovat käsin tehdyt point-to-point-vahvistimet, joiden johdotus on tarkkaan mietittyä, huolella tehtyä ja varmasti kiinnitettyä.

Custom Boardsin pedaalilaudan idea on se, että pedaaleita ei revitä toistuvasti irti laudasta ja laiteta siihen takaisin, sillä tämä on yleisin syy laitteistossa ilmeneviin vikoihin. Monelle muusikolle uusien pedaalien vaihto ja kokeilu on kuitenkin inspiraation lähde, joten jos haluat vaihtaa lautasi kokoonpanoa, lue huolellisesti alla olevat ohjeemme tai varaa meiltä aika, jolloin vaihdamme pedaalin lautaasi puolestasi.

Pedaalilaudan säilytys

Pyri säilyttämään pedaalilautaasi vaaka-asennossa kuivassa ja lämpimässä tilassa. Hyvä perussääntö elektronisten laitteiden säilytykseen on koettaa pitää ne samanlaisessa ympäristössä kuin missä itse viihtyisit. Tämä ei ole usein mahdollista, ja etenkin Suomen talvi tuo omat haasteensa laitteiston hyvinvoinnille keikkojen väleissä. Jos pedaalilautaa on säilytetty pitkään kylmässä ja se tuodaan sisätilaan, liittimien ja komponenttien pinnoille kertyy kosteutta, joka syövyttää liittimien metalliosia ja alkaa vähitellen aiheuttaa häiriöitä järjestelmässäsi.

Kuljetus

Pedaalilautasi on suunniteltu niin, etteivät sen johdot lähde irti kovassakaan rasituksessa. Tämä on saatu aikaan huolellisella johtojen asettelulla ja niiden kiinnittämisellä lautaan Custom Boardsin Safety Clips -kiinnikkeillä. Mikään kiinnitystapa ei kuitenkaan ole täysin pitävä, jos laitteistosta ei pidetä muutoin huolta.

Suurin osa pedaalilautaan kohdistuvasta rasituksesta aiheutuu kuljetuksen aikana. Pyri aina kuljettamaan pedaalilautaasi vaaka- asennossa. Etenkin kovat pedaalilautasalkut pakataan mielellään poikittain paketti- tai kuorma-auton perään, ja niillä pyritään tilkitsemään isompien kuljetuslaatikoiden jättämiä aukkoja. Pyri vaikuttamaan omalta osaltasi tähän ja pyydä, että pedaalilautasi asetetaan tasaiselle alustalle oikein päin niin, että pedaalit ovat auton kattoon päin. Varmista vielä, ettei pedaalilautasi pääse liikkumaan sivusuunnassa kuljetuksen aikana.

Jos käytössäsi on pehmeä pussi, edellinen varotoimenpide on sitäkin tärkeämpi. Älä laita mitään pehmeän pussin päälle ja valvo auton pakkausta, sillä kyseessä on Sinun työvälineesi, jonka kestävyys on Sinulle elintärkeää.

Auton tärinä kuljetuksen aikana rasittaa pedaalien liittimiä. Tarkista aika-ajoin, että kytkimien ja jakkien mutterit ovat tiukalla, ja paina pedaaleja lautaan päin varmistaaksesi, etteivät ne ole lähdössä irti. 3M-teippi on vahvin mahdollinen tapa kiinnittää pedaalit lautaan, mutta niiden kiinnitys kannattaa silti tarkistaa aika ajoin.

Suunnittelemme pedaalilautamme kestämään matkojen rasituksia, joista kriittisin on varmasti pedaalilaudan kuljettaminen lentokoneella. On täysin lentokentän henkilökunnasta kiinni, miten he kohtelevat matkatavaroitasi. Pyri aina viemään laitteesi erikoistavarahihnalle, jolloin ne kulkeutuvat astetta turvallisemmin lentokoneeseen. Tarkista heti lennon jälkeen pedaalilautasi kunto. Näet nopeasti, onko pedaalilautaasi kohdeltu kaltoin. Lue tässä tapauksessa erityisen huolella seuraava kohta.

Kuljetuksen jälkeen

Olen tehnyt vuosia töitä kiertävänä teknikkona ja tarkkaillut pedaalilautojen kiinnityksien kestävyyttä, minkä perusteella olen päätynyt nykyisin käyttämiimme kiinnitysmenetelmiin. Lisäksi olen muodostanut itselleni kamojen kasauksen yhteydessä rutiinin, jonka haluaisin myös Sinun sisäistävän.

 • Pura kaikki tavarat kuljetuslaatikoistaan ja aseta ne oikeille paikoilleen lavalla. Älä kytke vielä mitään sähköihin.
 • Parasta olisi mahdollisuuksien mukaan pitää pedaalilautaasi lavalla pois laukusta ja vaaka-asennossa ennen sen kytkemistä sähköverkkoon. Tämä ehkäisee mahdollisen kondensaation muodostumista efektien sisälle ja liittimien pinnoille. Nyrkkisääntönä on, että mitä kylmempi metallikoteloiden pinta on, sen kauemmin sähköverkkoon kytkemisen kanssa kannattaa odottaa.
 • Käy järjestelmällisesti läpi jokaisen johdon kiinnitys sen vastakappaleeseen pedaalilaudassa. Tämän voi tehdä sormin painamalla liittimiä sisäänpäin. Tämä vie vain vajaan minuutin, mutta tekemällä sen saat varmuuden, että kaikki liittimet ovat varmasti kiinni pedaaleissa.
 • Kytke lopuksi johdot vahvistimeen ja pedaalilaudan virtalähteen johto verkkovirtaan.

 • Testaa aina järjestelmäsi toimivuus ennen varsinaista linja- /soundcheckiä. Näin sinulla on aikaa etsiä mahdollisesti viallinen pedaali ennen kuin vuorosi koittaa. Samalla säästät kollegoidesi aikaa ja omia hermojasi.

Custom Boards -pedaalilaudan käyttö johtoviuhkan kanssa

Lisävarusteena saatava Custom Boards -johtoviuhka helpottaa merkittävästi pedaalilaudan kytkemistä vahvistimeen ja sähköverkkoon. Johtoviuhka palvelee sinua parhaiten, jos muistat seuraavat periaatteet sen käyttämisessä.

 • Tee vahvistimesi päässä aina ensimmäisenä johtoviuhkan vedonpoisto mukana tulevalla kumilenkillä, joka kiinnitetään vahvistimen kahvaan.
 • Kytke seuraavaksi signaalijohto, mahdolliset vahvistimen ohjausjohdot, efektilenkkiin menevät johdot ja verkkovirtajohto. 

Pyri muodostamaan tästä rutiini ja tee samat asiat käänteisessä järjestyksessä keikan päätteeksi, eli ota ensiksi irti verkkovirta, muut vahvistimen johdot ja vasta sitten vedonpoisto. Näin johtojen paino ei rasita johtojasi tai vahvistimen liittimiä. Jos et itse kytke laitteistoasi, pyri teroittamaan tämän asian tärkeyttä teknikollesi.

Pedaalilaudan ja johtoviuhkan käyttö keikkapäivän aikana

Jos kytket pedaalilautasi kiinni vahvistimeen keikkapäivän alussa, suosittelen asettelemaan pedaalilautasi aluksi vahvistimen eteen ja käärimään viuhkan siistiksi kasaksi sille puolelle vahvistinta, mitä kautta aiot vetää johtoviuhkasi lavan eteen.

Odota rauhassa, että äänimiehet ovat kytkeneet monitorit ja laulumikrofonien johdot. Älä ikinä vie pedaalilautaasi lavan etuosaan siinä vaiheessa, kun äänimiehet vielä puuhaavat siellä. Et halua, että he tallovat johtoviuhkaasi tai että he hautaavat sen omien johtojensa alle. Pahimmillaan oma johtoviuhkasi on kasan alimmaisena, jolloin pedaalilaudan siirtäminen soundcheckin jälkeen esimerkiksi lämmittelybändin tieltä vaikeutuu huomattavasti. 

Kun olet asetellut pedaalilautasi oikealle paikalleen, merkitse lavaan sen molemmat etureunat värillisellä teipillä. Polkaise vielä jalallasi teipin päälle varmistaaksesi, että se pysyy kiinni lavassa, vaikka joku soittaisikin lavalla ennen omaa bändiäsi.

Johtoviuhkan suurin etu on siinä, ettet joudu pyytämään sähköjä lavan eteen ja irrottamaan pedaalilautaasi vahvistimesta tai sähköverkosta mahdollisten bändivaihtojen aikana.

Usein keikoilla soittaa useampi kuin yksi bändi. Jos joudut siirtämään pedaalilautaasi päivän aikana, toimi seuraavasti:

 • Irrota ensiksi kitarasi ja laita se joko telineeseen tai omaan laukkuunsa.
 • Kääri signaalijohtosi pedaalilaudan päälle.
 • Ota pedaalilautasi reunoista kiinni ja kanna se joko vahvistimesi eteen tai taakse odottamaan omaan esiintymistäsi. Pedaalilautaa ei ole tarpeen irrottaa verkkovirrasta päivän aikana.
 • Suosittelemme, että pidät mukana omalla kytkimellään varustettua jatkojohtoa. Hyväksi havaittu malli on esimerkiksi viisipaikkainen Schuko-jatkojohto, johon voit kytkeä koko laitteistosi: vahvistimet, mahdolliset räkkilaitteet ja pedaalilautasi. On kätevää antaa vain yksi verkkopistoke talon henkilökunnalle tai kytkeä se itse sinulle osoitettuun backline- sähköön. Tämä myös säästää laitteistosi verkkoliittimiä, kun sinun ei tarvitse irrotella niitä päivän aikana.
 • Soundcheckin jälkeen voit siirtää vahvistimesi stand by -tilaan ja kytkeä sähköt pois koko järjestelmästäsi Schuko-jatkojohdossa olevan kytkimen avulla. Voit siis huoleti jättää vahvistimesi virtakytkimen on-asentoon.
 • Optimitilanteessa järjestelmäsi sähkönsyöttö ei ole lavalla maan rajassa vaan korotettuna. Tämä ehkäisee tallomista ja juomien kaatumisia sen päälle.
 • On kätevä tapa asettaa oma kuljetuslaatikko, esimerkiksi combo-vahvistimen casen kansi vahvistimen taakse ja asettaa Schuko-jatkorasiasi sen päälle. Voit vielä kierrättää sen johdon casen kahvojen läpi tai muuten varmistaa, ettei johto ole liian kireällä tai altis rasituksille.
 • Kun teitä edeltävä bändi on lopettanut, käy heti kun mahdollista kytkemässä sähkönsyöttö päälle omasta Schuko-jatkorasiastasi. Näin koko järjestelmäsi herää henkiin ja vahvistimesi putket saavat lämmetä rauhassa.
 • Odota rauhassa, että lava tyhjennetään tai auta itse lämmittelybändiä purkamaan laitteistoaan.
 • Varmista, että kaikki avonaiset pullot, vanhat biisilistat, teipinpalat ja muut tarvikkeet ovat poissa lavalta, eikä lavalla näy enää äänimiehiä. Nappaa tarvittaessa jokin käytetty pyyhe takahuoneesta ja pyyhi sillä lava omalta kohdaltasi.
 • Vasta kun lava on tyhjä teknikoista ja edellisen bändin tarvikkeista, vie pedaalilautasi sille kuuluvalle paikalle lavan etuosaan päivällä tekemiesi merkintöjen mukaan.
 • Hae vasta nyt soittimesi ja kytke se pedaalilaudan päälle käärittyyn signaalijohtoon.
 • Tarkista kaikkien efektiesi asetukset vielä kerran.
 • Kytke vahvistimesi pois stand by -tilasta.
 • Olet valmis keikkaan.

UKK

Mitä pedaalin vaihtaminen maksaa Custom Boardsilla?

Jos pedaali on samankokoinen kuin edeltäjänsä, veloitamme sen vaihtamisesta normaalin kiinnitysmaksun, joka löytyy hinnastostamme.

Miksi en saisi itse vaihtaa uusia pedaaleita lautaani?

Jos pedaali irrotetaan ja kiinnitetään takaisin huolimattomasti, liittimet voivat vaurioitua tai ne voivat irrota seuraavan kuljetuksen yhteydessä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, joiden seuraamukset kohdistuvat meihin palveluntarjoajana. Ota tarvittaessa meihin yhteyttä ennen vaihto-operaatiota, niin annamme lisäohjeita. 

Jos haluat kuitenkin vaihtaa pedaalisi itse, lue huolellisesti nämä ohjeet saavuttaaksesi parhaan lopputuloksen.

 • Irrota ensin pedaalia ympäröivät johdot niiden safety-klipseistä.
 • Varmista, että johdoissa on liikkumavaraa ennen kuin alat irrottaa niitä pedaalista.
 • Pedaalin saa irti laudasta asettamalla ruuvimeisselin sen alle ja vipuamalla purkin irti laudasta. Käyttämämme 3M Dual Lock -teippi on teollisuusvahvuista mutta se napsahtaa helposti irti, kun se irrotetaan oikein.
 • Asettele uusi pedaali tyhjään kohtaan ja katso, mihin kohtaan pedaalilautaan jääneet teippaukset asettuvat.
 • Leikkaa pedaalilautaan jääneisiin teippeihin vastaavat palat 3M Dual Lock -teippiä ja paina niiden nystyrät kiinni toisiinsa.
 • Jos joudut irrottamaan laudassa tai pedaalissa olevat teipit, ne lähtevät irti parhaiten nokkapihdeillä. Raota ensin kynnellä teipin reunaa niin, että saat siitä otteen. Ota sitten pihdeillä kiinni teipistä ja vedä se irti. Varo, ettet vahingoita käsiäsi. Tässä tapauksessa molemmat uudet teippikerrokset kiinnitetään pedaaliin asettamalla teipin vastakappaleiden nystyrät kiinni toisiinsa ja pitämällä suojamuovi toistaiseksi paikoillaan.
 • Kiinnitä signaali- ja virtajohdot pedaalin liittimiin, mutta pidä vielä pedaalia kädessäsi irti laudasta.
 • Ota liimapintaa suojaava muovi pois vasta sitten, kun olet valmis laittamaan pedaalin oikealle paikalleen.
 • Katso uuden pedaalin asento suhteessa vanhoihin pedaaleihin ja kiinnitä se lautaan. Paina pedaalia voimakkaasti paikoilleen teippien kohdalle. Varmista vielä, että pedaali on kunnolla kiinni. Huomaathan, että 3M-teipin liimapinta saavuttaa lopullisen vahvuutensa 24 tunnin kuluessa kiinnityksestä. Jos liimapinta rasittuu tätä ennen, sen teho heikkenee.
 • Kiinnitä lopuksi johdot klipseihin niin, että niiden luoma mekaaninen paine kohdistuu pedaalin liittimeen päin, eli jos johto liikkuu, sen luonnollinen suunta on pedaaliin päin, mikä varmistaa osaltaan kiinnitystä.
 • Varmista, etteivät johdot kierry liian tiukalle kulmalle vaan että niiden kaaret ja muoto ovat luonnolliset.
 • Pyri pitämään juuri kiinnitetty pedaali vaaka-asennossa ja huoneenlämmössä seuraavan vuorokauden ajan.

Voinko soittaa Custom Boardsille ongelmatapauksissa illalla ja viikonloppuna?

Kyllä voit. Custom Boards -lautojen toimintakyky on meille ensisijaisen tärkeää, ja pyrimme konsultoimaan Sinua aina kun mahdollista.

Mitä jos haluan uusia Custom Boards -lautani kokoonpanon perusteellisesti?

– Veloitamme vanhan laudan purkamisesta kiinteän taksan hinnastomme mukaan sen koon perusteella. Pystymme yleensä hyödyntämään kaikki vanhat välijohdot, joten maksat tässä tapauksessa vain vanhan laudan purkamisesta, pedaalien kiinnityksestä ja johtojen viimeistelystä.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, voimme viimeistellä pedaalilaudan puolestasi niillä tarvikkeilla, jotka olet meiltä hankkinut. Ne eivät siis missään tapauksessa mene hukkaan.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.

Katso palvelummeToimitukset Suomeen

Lähetys saman päivän aikana